Premium

Oproep van KHN-afdeling Noordwijk voor beperkte openstelling recreatieparken

Oproep van KHN-afdeling Noordwijk voor beperkte openstelling recreatieparken
Jaarlijks worden de tijdelijke strandpaviljoens opgebouwd en afgebroken.
© Foto Leidsch Dagblad
Noordwijk

De recreatieparken in Noordwijk hopen alsnog toestemming van de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) te krijgen om op beperkte schaal open te mogen. Sinds afgelopen vrijdag is het campings, bungalowparken en strandhuisjes verboden om gasten een recreatief verblijf aan te bieden.

„Het is gewoon nijpend. Annuleringen, annuleringen, annuleringen en geen inkomsten”, schetst Ferry van den Burg van Camping De Duinpan in Noordwijk de situatie als gevolg van de coronacrisis. „Ik heb er alle begrip voor dat campings dicht moeten, want die gasten moeten met zijn allen gebruikmaken van een toiletgebouw, maar geef bungalowparken de ruimte”, zegt Van den Burg, die op zijn eigen bedrijf aan de Duindamseweg zowel campingplaatsen als bungalows heeft.

Vragen

Van den Burg is bestuurslid van de Noordwijkse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en weet dat zijn verzoek door zijn organisatie wordt gesteund. Volgens voorzitter Stephan Stokkermans roept de sluiting van recreatieparken vragen op. Hotels mogen immers nog wel gasten voor recreatief verblijf accepteren, terwijl dat voor bungalowparken met alle benodigde voorzieningen in de huisjes niet geldt.

Stokkermans maakt in een brief aan de KHN-leden duidelijk dat zo ook een verblijf wordt geblokkeerd, terwijl zo’n bezoek juist de gezondheid kan bevorderen. Ook overnachtingen op een park om zo dicht bij (hulpbehoevende) familieleden te zijn, is daardoor niet mogelijk.

„Stel je bent kwetsbaar en woont in een appartementencomplex, zonder lift en je moet telkens die trapleuning maar aanraken dan ben je toch beter af in een hotel of in een bungalow”, geeft Van den Burg een voorbeeld. „Geef mensen die een reden hebben om thuis weg te moeten een plekje.”

Zijn verzoek wordt serieus genomen. Burgemeester Wendy Verkleij heeft Van den Burg zondag telefonisch toegezegd de kwestie dinsdag aan te kaarten in de veiligheidsregio.

Tijdelijke paviljoens

Naast een passende oplossing voor de vakantieparken hoopt de KHN-afdeling ook op coulance voor de eigenaren van tijdelijke strandpaviljoens. Zij hebben de gemeente verzocht om de komende winter op het strand te mogen blijven staan. Eind oktober worden de zaken normaal gesproken afgebroken om in februari weer te worden opgebouwd. „De kosten voor het afbreken en opbouwen zijn substantieel en kunnen daarmee worden bespaard”, schrijft Stokkermans.

„Daarbij dient overigens opgemerkt te worden dat zij expliciet aangeven niet de ambitie te hebben om in de genoemde periode open te gaan”, meldt hij aansluitend. Restaurants hoeven dan ook niet bang te zijn voor concurrentie, het gaat er de eigenaren van tijdelijke paviljoens louter om kosten te besparen.