Premium

Verpleeghuizen Leidse regio openen deuren voor vele tientallen ouderen die het thuis even niet meer redden

Verpleeghuizen Leidse regio openen deuren voor vele tientallen ouderen die het thuis even niet meer redden
Een verpleegkundige op de op 1 april geopende corona-afdeling van revalidatiehotel Revitel.
© Foto Topaz
Leiden

Verpleeghuizen in Zuid-Holland noord toveren in een mum van tijd vele tientallen plekken voor noodopvang tevoorschijn. Ze zijn bedoeld voor ouderen die het nu, tijdens de coronacrisis niet meer redden thuis. De tijdelijke woonruimte blijft beschikbaar zolang de coronacrisis duurt.

In het Leidse verpleeghuis Topaz Zuijdtwijck zijn afgelopen maandag de eerste nieuwe bewoners neergestreken. Hier kunnen in totaal twaalf mensen verblijven, inclusief eventuele partners.

Vanaf 14 april is ook het eind 2018 gesloten zorgcentrum Topaz Groenhoven in de binnenstad beschikbaar voor maximaal 48 ouderen uit de regio’s Leiden, Alphen en de Duin- en Bollenstreek. Ook andere zorgaanbieders in de regio maken plekken vrij voor thuiswonende ouderen.

Coronapatiënten

De vele tientallen plekken voor noodopvang in de verpleeghuizen zijn voorlopig vooral bedoeld voor ouderen die geen corona hebben. Zorgaanbieders hopen zolang mogelijk het virus buiten de deuren van hun verpleeghuizen te houden.

Coronapatiënten die nog niet naar huis kunnen maar ook niet meer in het ziekenhuis hoeven te blijven, kunnen sinds 1 april terecht in een afgescheiden ruimte van revalidatiehotel Topaz Revitel naast Leiden Centraal. Hier is plek voor twintig mensen.

Verpleeghuizen Leidse regio openen deuren voor vele tientallen ouderen die het thuis even niet meer redden
Lia de Jongh is bestuurder van Topaz.
© Foto Bart van Hattem

Bestuursvoorzitter Lia de Jongh van Topaz is trots op de daadkracht die, zo benadrukt ze, alle zorgaanbieders en medewerkers met elkaar tot stand brengen. De regionale noodopvang is een samenwerking van de VVT-zorgorganisaties (verpleging, verzorging, thuiszorg) in de regio Zuid-Holland Noord: Activite, Alrijne, DSV verzorgd leven, Groot Hoogwaak, Hozo, Libertas Leiden, Marente, Roomburgh, Topaz en Wijdezorg.

De Jongh: ,,Dat wij als eerste organisatie plek hebben in Zuydtwijck en Groenhoven komt omdat die ruimte toevallig vrij is. Ook cliënten van onze collega-organisaties kunnen hier terecht.’’

Anderen

Ze voegt daaraan toe dat ook anderen bezig zijn met het creëren van tijdelijke woonruimte. Ze noemt Groot Hoogwaak die zes plekken vrij wil maken in Noordwijk, Marente die twintig ouderen onder wil brengen in Mariënhaven en Wijdezorg die dagopvang De Spriet in Leiderdorp geschikt wil maken voor zestien ouderen.

De nood bij een grote groep thuiswonende ouderen is hoog, merkten de verpleeghuisaanbieders. Sinds 19 maart zijn alle ontmoetingscentra gesloten vanwege de coronacrisis. Daardoor ontbreekt dagbesteding en structuur voor mensen met beginnende dementie.

Bovendien komt de thuiszorg alleen nog als het echt nodig is, om het risico op verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te verkleinen. Een derde reden om voor noodopvang te zorgen, is om mantelzorgers die het nu extra zwaar hebben, te ontzien.

Tweede thuis

De Jongh legt uit dat de tijdelijke woonruimte gezien moet worden als een ‘veilig tweede thuis’. ,,Het streven is dat de tijdelijke bewoners na de coronacrisis weer teruggaan naar hun eigen huis. Als dat niet meer gaat, proberen we ze aan een vaste plek in een huis van hun keuze te helpen.’’

De zorg is al enkele jaren hard op zoek naar meer personeel. Nu de nood zo hoog is, komt de hulp van diverse kanten.

,,Ook wat personeel betreft trekken alle organisaties met elkaar op’’, vertelt De Jongh. ,,We krijgen van anderen personeel aangeboden voor onze noodopvang. En we zien een enorme bereidheid bij medewerkers die niet meer in de zorg werken, maar wel die ervaring hebben, om tijdelijk terug te keren in de zorg. Activite bijvoorbeeld, helpt ons met het trainen van medewerkers voor de zorg. Het is echt heel mooi, al die samenwerking.’’

Partner

Ouderen die nu tijdelijk naar een van de verpleeghuizen komen, kunnen eventueel hun partner meenemen. Daarvoor zijn een paar tweepersoonskamers beschikbaar.

De Jongh: ,,Als ze altijd al samen waren, is het heel hard om ze nu door de coronacrisis van elkaar te scheiden. De partner mag immers niet op bezoek komen. Zo’n partner moet zich wel realiseren dat hij of zij ook niet naar buiten mag. De deuren van de huizen zijn in verband met besmettingsgevaar immers op slot.’’

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.