Premium

Bouwen op Leidse Kaasmarkt stap dichterbij

Bouwen op Leidse Kaasmarkt stap dichterbij
Beeld van de toekomstige Kaasmarkt, waarop auto’s zijn weggelaten.
© afbeelding gemeente Leiden
Leiden

De vier afzonderlijke bouwprojecten voor de hoeken van de Kaasmarkt in Leiden zijn allemaal een planologisch stapje verder.

Het stadsbestuur besloot deze week om ze, ondanks een zeer kritische inbreng van buurtbewoners en wijkverenigingen, grotendeels overeind te houden. Maar de gemeente ontwijkt nog altijd nadrukkelijk de vraag of het plein uiteindelijk helemaal autovrij wordt, zoals veel omwonenden willen.

Het meest omstreden van het kwartet plannen is het voornemen om een rijtje nieuwe grachtenpandjes te bouwen langs het water van de Oude Rijn, nabij de Hooigracht. De gemeente wil dat die er komen, niet in de laatste plaats omdat het geld oplevert dat gebruikt kan worden voor de toekomstige inrichting van het resterende plein.

Op de hoek met de Koppenhinksteeg wil een particuliere bouwer een nieuw bouwblok neerzetten van vier lagen, met appartementen op de verdiepingen en winkels op de begane grond. Dat laatste staat de gemeente niet toe, horeca mag wellicht wel. En aan de kant van de gracht moet het ontwerp iets in hoogte zakken, naar drie of twee bouwlagen.

Negen meter hoog

Het plan voor een appartementencomplex op de hoek van de Middelweg ligt al járen op de plank, maar krijgt nu ook groen licht. Het project van weer een andere particuliere investeerder krijgt wel enkele beperkingen opgelegd, maar mag aan de kant van het plein toch negen meter hoog worden.

Het laatste onderdeel betreft de Kaasmarktschool. Daar mogen de kunstenaars die er ruimtes huren een plan inleveren om het gebouw te kopen en te vernieuwen. Die intentie werd vorig jaar ondersteund door een handtekeningenactie met ongeveer 750 ondertekenaars.

Ongeveer tegelijkertijd ging ook een handtekeningenlijst rond die meer dan 300 keer werd ondertekend door buurtbewoners die zich tegen de voorgenomen bouwprojecten keerden.

Zij vinden dat er van het plein te weinig overblijft, zeker ook omdat de gemeente vooralsnog niet van plan is alle bestaande parkeerplaatsen op te heffen en te vervangen door bomen en ander groen.

Dat laatste, daar worstelt het stadsbestuur nog mee. Een besluit over het toekomstige aantal parkeervakken op de Kaasmarkt is bewust vooruitgeschoven. Het hangt samen met nog onuitgewerkte plannen om aanzienlijke delen van de binnenstad autoluw te maken.

Lees ook: Bewegend Verleden: duizenden kazen naar de Leidse kaasmarkt [video]