Premium

Burgemeesters achten kans klein dat eredivisie dit seizoen wordt afgemaakt. Geen status aparte voor voetbal. KNVB kan zich beter richten op corona-proof maken van het nieuwe seizoen

Burgemeesters achten kans klein dat eredivisie dit seizoen wordt afgemaakt. Geen status aparte voor voetbal. KNVB kan zich beter richten op corona-proof maken van het nieuwe seizoen
Burgemeester Paul Depla van Breda: ,,Wij hebben gezegd tegen de KNVB: richt je ook op het feit dat zo’n virus de hele competitie opnieuw op z’n kop kan zetten.’’
© Foto ANP/Paul Bergen
Breda

De burgemeesters in Nederland achten de kans klein dat de eredivisie dit seizoen wordt afgemaakt. Dat kan worden opgemaakt uit de woorden van burgemeester Paul Depla van Breda, die namens hen het woord voert.

„Ik hoor wat de deskundigen zeggen”, antwoordt hij als hij wordt geconfronteerd met de opmerking van intensivist Diederik Gommers dat het laten vieren van de teugels per 1 juni een corona-explosie tot gevolg zal hebben.

Depla benadrukt dat hij begrijpt dat de KNVB zich voorbereidt op een herstart van de competitie per half juni. „Zoals horecabedrijven en de scholen dat ook zullen doen. Iedereen moet klaar zijn voor een stap vooruit als we het coronavirus langzaam onder controle krijgen. Ik hoop dat we snel weer naar het voetbal kunnen en de kroegeigenaren de deuren weer kunnen openen, want dat betekent dat het veilig is.”

Waarbij Depla aantekent dat voetbal geen prioriteit heeft. „Er zijn natuurlijk veel belangrijkere zaken. Mogen de scholen na 28 april open? Is restaurantbezoek weer mogelijk? En moeten de mensen nog thuis blijven werken?”

De ogen van Depla en zijn collega’s zijn op het kabinet gericht. „Op 21 april komt er een besluit over het aanscherpen, handhaven of afzwakken van de maatregelen. De vorige keer creëerde het kabinet snel duidelijkheid over vergunningsplichtige evenementen, waar het betaald voetbal ook onder valt. Die zijn tot 1 juni verboden.”

Op basis van de uitlatingen van het RIVM en Gommers lijkt het afronden van de eredivisie volgens Depla namens zijn collegaburgemeesters vrijwel onmogelijk. „Het kabinet laat zich adviseren door deze mensen, dus de kans lijkt klein dat de sportcomplexen per 28 april weer open gaan en dat er kan worden getraind. En als het evenementenbesluit langer wordt doorgetrokken dan 1 juni, is de hervatting van de eredivisie niet eens toegestaan. En als dat wél mag, is het de vraag of dat kán worden georganiseerd”, leert navraag van Depla bij zijn collega’s. John Jorritsma van Eindhoven gaf al een schot voor de boeg en denkt dat het een heel moeilijk verhaal wordt en had liever gezien dat de KNVB de stekker eruit had getrokken.

Depla, zelf burgemeester van Breda met betaalvoetbalclub NAC binnen de grenzen: „De KNVB zal eerst met voorstellen moeten komen hoe ze denken die competitie in de maanden juni en juli te laten plaatsvinden. Daar wordt heel kritisch door ons naar gekeken. Het gaat dan om de competitie in de eredivisie, voor de eerste divisie inclusief play-offs, de bekerfinale en nog twee inhaalwedstrijden. Dan zie je wel dat het wel héél erg krap gaat worden in die maanden.”

Ook zijn er zorgen over openbare orde en veiligheid, zegt Depla. „We hebben wel gezegd: KNVB, besef dat het spelen zonder publiek – waar vaak voor wordt gekozen, omdat er dan minder politiecapaciteit nodig zou zijn – ook problemen kan geven. Dan gaan mensen naar binnensteden toe, moet je cordons rond stadions houden. Vooral als het spannend is, is het echt de vraag of dat wel minder politiecapaciteit gaat kosten.”

Volgens Depla kan de KNVB zich beter ook richten op het corona-proof maken van het seizoen 2020/’21. „Wij hebben gezegd tegen de KNVB: richt je ook op het feit dat zo’n virus de hele competitie opnieuw op z’n kop kan zetten. Het is nog maar zeer de vraag of het virus straks definitief weg is. Ik heb namens de gemeenten bij de KNVB aangegeven: denk alvast na over de competitie van volgend jaar. Als ons dit dan opnieuw overkomt, kan er misschien een terugvaloptie zijn. Zorg voor flexibiliteit in de planning.”

Volgens de burgemeester van Breda is de communicatie van de voetbalbond voor verbetering vatbaar. „Het moet klip en klaar zijn dat de gezondheid ver voorop staat. Dat vond ik in de beeldvorming niet sterk naar voren komen, maar ik merkte dat de KNVB het daarmee eens is. Laat er geen onduidelijkheid over bestaan dat de bond de volksgezondheid ook het belangrijkste vindt.”

Tot slot maakt Depla nog iets goed duidelijk. „De irritatie die er nu bij de mensen is, komt door de gedachte dat er een uitzondering wordt gemaakt voor het betaald voetbal. De hele samenleving zit op slot, maar het voetbal moet door. Alle burgemeesters van de 31 plaatsen met profvoetbal zullen ervoor zorgen dat het voetbal geen status aparte krijgt. Dat wil de KNVB ook niet, want men geeft aan het kabinet en RIVM te zullen volgen.”

Net binnen