Premium

Alsnog vergunning voor omstreden supermarktplan in Noordwijk Binnen

Alsnog vergunning voor omstreden supermarktplan in Noordwijk Binnen
Noordwijk Binnen, met rechtsboven het grasveld waarop de nieuwe supermarkt moet komen.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Noordwijk

Het plan voor een supermarkt in Noordwijk Binnen wordt toch doorgezet. De gemeente Noordwijk heeft opnieuw aan Ten Brinke Broers Projectontwikkeling een bouwvergunning verleend voor het braakliggende terrein tussen de Kerkstraat en de Raadhuisstraat.

De vorige vergunning werd juli 2018 nog door de Raad van State afgewezen, nadat het project eerder al door de hoogste bestuursrechter was geschorst. Naast winkel- en magazijnruimte op de begane grond, voorzag dat ontwerp in een extra opbouw op de gelijkvloers gesitueerde supermarkt. Winkelketen Albert Heijn, die zich in het pand wilde vestigen, zou dat gaan gebruiken als kantoorruimte en kantine voor het personeel. Of de grootgrutter nu weer in beeld is als toekomstige bewoner is niet duidelijk.

Parkeerterrein

Een tweede reden om de vergunning destijds te vernietigen was dat het parkeerterrein naast de toekomstige winkel niet aan alle regels voldeed. Zo was er onvoldoende ruimte voor hulpverleningsvoertuigen. Het plan is om die reden aangepast en omdat het nieuwe ontwerp daarmee aan alle voorschriften van het bestemmingsplan voldoet, heeft het gemeentebestuur de aanvraag voor een nieuwe vergunning wel moeten honoreren.

Ook bij de vorige door de rechter vernietigde aanvraag was hetzelfde aan de hand. Bravahold, eigenaar van het naastgelegen winkel- en appartementencomplex, vocht dat evenwel met succes aan. Naast de erkende bezwaren van de opbouw en het parkeerterrein, zit het Bravahold ook hoog dat voor Ten Brinke Broers blijkbaar andere maatstaven gelden.

Maaiveld

Toen de Sassenheimse projectontwikkelaar het pand bouwde waarin supermarkt Dirk zit, moest er in een dure parkeergarage worden geïnvesteerd. Het steekt dan ook dat straks op het verderop gelegen braakliggende terrein gekozen wordt voor het veel goedkopere parkeren op maaiveld.

Ook de politiek raakte niet uitgesproken over het bouwplan. In 2015 buitelden de fracties bijkans over elkaar heen om de lelijkheid van de geplande blokkendoos te omschrijven. De gevels zijn daarop wel aangepast. Daarnaast waren er grote zorgen over de verkeersveiligheid en het feit dat de supermarkt niet goed aansloot op de Kerkstraat. En daar was de nieuwbouw nou precies voor bedoeld: de overige winkels in de koopstraat moeten baat hebben bij een extra publiekstrekker.