Korfbalcompetitie ten einde, Pernix kampioen. Voor ploegen in Korfbal League mogelijk toch nog een paar wedstrijden

Korfbalcompetitie ten einde, Pernix kampioen. Voor ploegen in Korfbal League mogelijk toch nog een paar wedstrijden
Er is nog geen duidelijkheid voor de korfballers van Tempo en TOP.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

Dinsdagavond om half acht stond teammanager Wilko Heijl met champagne op de stoep bij korfbalster Tessa van Alphen. De spelers van Pernix wisten net een paar uur dat ze tóch kampioen zijn geworden. Het KNKV besloot de tussenstanden van de zaalcompetitie als eindstanden te beschouwen, omdat de competitie bijna helemaal gespeeld was. ,,Het is raar om zo kampioen te worden’’, vertelt Van Alphen.

Ze kan het weten, want ze pakte met de Leidse club al vier eerdere titels, twee in de zaal en twee op het veld. Van de tweede klasse klom Pernix de afgelopen jaren op naar de overgangsklasse.

,,En volgend jaar spelen we dus hoofdklasse. Ik ben daar niet meer bij, want ik ga stoppen. Ik speel al twaalf jaar in het eerste. Eigenlijk zou ik vorig jaar al stoppen, maar dat was een teleurstellend seizoen. Ik ben daarom een jaar doorgegaan. Dat kan ik niet nog eens opbrengen. Al is het wel gek om zo afscheid te nemen.”

Ontlading

Het kampioensfeest moet nog even wachten. ,,Dat komt er, als het weer mag. Maar je mist wel de ontlading met zijn allen en de supporters. Net ging het wel even los in de teamapp.’’

Naast Pernix promoveert ook Fluks. De Noordwijkers stonden tweede in de vierde klasse en spelen volgens de promotie-degradatieregeling komend seizoen in de derde klasse. De overige regionale clubs stonden in de middenmoot en blijven komend seizoen in dezelfde klasse.

De clubs in de Korfbal League zijn nog niet veel wijzer geworden. In de brief van dinsdag houdt de bond een kleine mogelijkheid open dat er nog play-offs, play-downs en finales gespeeld kunnen worden. TOP zou zich als nummer twee dus eventueel nog kunnen opmaken voor play-offs later dit voorjaar of in de zomer. Na het eerstvolgende besluit van het kabinet in de week voor 28 april beslist het KNKV of er nog wedstrijden mogelijk zijn.

Tot die tijd zit ook Tempo in onzekerheid. In eerste instantie leek uit het schrijven van de bond dat de Alphenaren gedegradeerd zijn. Eventuele play-downs gelden niet voor Tempo, want de ploeg staat op de laatste (rechtstreekse degradatie)plaats.

,,Ik heb contact gehad met de bond om opheldering te vragen en mij is verteld dat er voor de gehele League nog niets bekend is. We blijven dus afwachten’’, zegt Tempo-voorzitter Albert-Jan Vonk. Mocht Tempo degraderen, dan speelt de ploeg mogelijk komend jaar in een nieuw te vormen tussenklasse tussen de Korfbal League en de hoofdklasse. Ook daarover beslist de bond later.

Vervelend

Vonk begint de onzekerheid ondertussen een beetje vervelend te vinden. ,,Wat er nu gebeurt is het continu vooruitschuiven van beslissingen. En de vraag is of de beslissingen er beter van worden. Wat mij betreft hadden ze beter de hele competitie als niet gespeeld kunnen beschouwen.”

Voor de veldcompetitie, waarin nog veel meer wedstrijden gespeeld moesten worden, heeft het KNKV dat besluit inderdaad genomen. Na de eerste seizoenshelft van voor de zaalcompetitie wordt er definitief niet meer begonnen aan het tweede deel van het seizoen 2019/2020.

Net binnen