Premium

Vuurtorenplein wordt Vuurtorenduin: gemeente Noordwijk presenteert nieuw plan voor deel boulevard

Vuurtorenplein wordt Vuurtorenduin: gemeente Noordwijk presenteert nieuw plan voor deel boulevard
Impressie van het toekomstige aanzicht van het plein.
© Artists Impession: Eberfeld
Noordwijk

De vuurtoren van Noordwijk staat over enkele jaren in een duingebied. Ook de bebouwing eromheen krijgt een groener karakter. Onder het Vuurtorenplein komt een twee verdiepingen tellende parkeergarage die plek moet bieden aan 312 voertuigen en 500 fietsen.

Om deze visie van het college van burgemeester en wethouders te kunnen verwezenlijken, moet overeenstemming worden bereikt met vastgoedondernemer Ronnie van de Putte. Zijn bedrijf heeft op dit moment de winkels rond het plein in bezit.

In het verleden is uitvoerig met Van de Putte en zijn Bever Holding overlegd over de herontwikkeling van het Vuurtorenplein en andere bij hem in bezit zijnde percelen zoals het Gat van Palace, de voormalige manege aan de Northgodreef en de oude drukkerij aan de Schoolstraat. Tot een akkoord kwam het nooit, ondanks de inspanningen van VolkerWessels die geruime tijd als partner van Bever Holding optrad.

Voorkeursrecht

Noordwijk wil intussen verder en heeft met gebruikmaking van de Wet voorkeursrecht bedongen dat de Muntendamsche Investerings Maatschappij – een dochter van Bever Holding – bij verkoop van de winkelpanden op het plein als eerste bij de gemeente moet aankloppen.

Een claim die later deze maand nog wel formeel door de gemeenteraad moet worden bekrachtigd. Om het recht tot eerste koop ook maar enige kans van slagen te geven, moet Noordwijk gelijktijdig een herinrichtingsplan ontwikkelen en dat is dinsdagavond online aan politieke fracties gepresenteerd.

Vuurtorenplein wordt Vuurtorenduin: gemeente Noordwijk presenteert nieuw plan voor deel boulevard
Het Vuurtorenplein in Noordwijk.
© Foto Hielco Kuipers

Het huidige plein is in de ogen van de gemeente dringend aan een opknapbeurt toe. Winkelpanden staan al tijden leeg en de ruimte eromheen is verpauperd. In een bezwaarschrift tegen het voorkeursrecht benadrukt Bever Holding dat er in het verleden een alternatief op tafel lag.

„Wij hebben inderdaad samengewerkt, maar de visie van herontwikkeling wijkt dermate af dat het niet tot samenwerking heeft geleid”, zei Robbert van Stein, juridisch adviseur onroerende zaken van de gemeente, daarover.

Vooral de opbrengst van het project leidde tot verschil van inzicht. Bever Holding wil er zoveel mogelijk aan verdienen. Of zoals Van Stein het verwoordde: „Het ging om maximaliseren van de opbrengst, waar de gemeente op sommige plekken kwaliteit wil zien.”

Groene entree

Het Vuurtorenplein is een van die plekken. Waar aan de zuidzijde van de Koningin Wilhelmina Boulevard – nabij de Hoofdstraat – de nadruk op winkels en horeca ligt, wenst Noordwijk aan de noordzijde een groene entree richting zee.

Dat moet worden bereikt door de ruimte rond de vuurtoren in te richten als een duinlandschap. Eronder is dan plek voor een parkeergarage. Onderzocht wordt of die kan worden verbonden met de garage die Hotel van Oranje onder zijn nieuwbouw wil realiseren.

Hoe duur dat plan is, moet later blijken, maar dat de gemeente de beurs moet trekken is wel duidelijk. De kosten van een parkeergarage worden doorgaans terugverdiend met de verkoop van panden daarboven. Alleen wordt van grootschalige bouw in dit geval afgezien.

Vooralsnog, want het duinpark mag eventueel toekomstige ontwikkelingen niet frustreren. Tijdens de raadsvergadering van mei moeten de gemeenteraadsleden aangeven of zij de visie van het college en burgemeesters delen.

Of Bever Holding wil meewerken aan de verkoop, is gezien zijn bezwaren tegen het voorkeursrecht maar zeer de vraag. Besluit hij de komende drie jaar niets te doen, dan lijkt er voor de gemeente nog maar een weg open te liggen: onteigening.

Lees ook: Noordwijk wil winkels Vuurtorenplein kopen