26 sollicitanten voor opvolging Liesbeth Bloemen als burgemeester Zoeterwoude

26 sollicitanten voor opvolging Liesbeth Bloemen als burgemeester Zoeterwoude
Zoeterwoude

Maar liefst 26 kandidaten hebben zich gemeld voor de burgemeesterspost van Zoeterwoude. Dat meldt Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, woensdag.

De zittende burgemeester Liesbeth Bloemen maakte half december vorig jaar bekend van haar pensioen te gaan genieten en per 3 oktober af te treden. Ze is dan bijna zestien jaar eerste burger van Zoeterwoude geweest. Daarvoor zat ze voor het CDA in de Tweede Kamer.

Voor Bloemens opvolging komen negentien mannen en zeven vrouwen in aanmerking. De jongste sollicitant is 31 jaar, de oudste 63. Elf hebben er ervaring in het openbaar bestuur, terwijl de overige kandidaten uit het bedrijfsleven of anderszins komen.

Door de coronacrisis leek het er even op dat de vertrouwenscommissie niet tijdig aan de gang kon om de sollicitatiegesprekken te voeren, maar vooralsnog blijft het plan om op 7 oktober de nieuwe kroonbenoemde burgemeester te laten beginnen in zijn of haar functie.

De commissaris van de Koning maakt een eerste selectie. De vertrouwenscommissie, bestaande uit de fractievoorzitters in de gemeenteraad, voert gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet een aanbeveling. De gemeenteraad draagt uiteindelijk twee kandidaten voor aan de minister van Binnenlandse Zaken, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. Normaal gesproken volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.