Premium

Alphense broer vrij ondanks uitgaansgeweld

Alphense broer vrij ondanks uitgaansgeweld
Alphen aan den Rijn

De Haagse rechtbank heeft donderdag de twee broers El Y. die een man in een bar in Alphen aan den Rijn mishandelden, voorlopig vrijgelaten. De Alphenaren zeiden spijt te hebben van hun gedrag, maar zouden uitgedaagd zijn door het slachtoffer die ’dingen bleef roepen’. „Ik ben geen ongeleid projectiel”, beweerde een van de broers.

Het bijzondere aan deze zaak is dat er ook beelden van zijn. Daarop is te zien hoe Nabil el Y. (33) en zijn jongere broer Soufian el Y. (29) intrappen op iemand die op de grond ligt. Dat gebeurde op 28 december 2019 in Bar 32 aan de Julianastraat in Alphen aan den Rijn.

Volgens het OM zou Nabil daarbij ook tegen het hoofd van het slachtoffer hebben geschopt. Deze verdachte wordt poging tot doodslag ten laste gelegd. Het slachtoffer liep een zware hersenschudding, kneuzingen en bloeduitstortingen op. Beide broers zitten ruim 3,5 maand vast. De rechtbank besprak donderdag hoe het verder moet met de zaak.

Schoen

Nabil was via een beeldscherm aanwezig, Soufian was uit de cel naar de rechtszaal gebracht. De advocaat van de oudste broer wees op het ’essentieel belang’ van een tweede dvd, gefilmd vanachter de bar. Daarop zou te zien zijn dat verdachte over het slachtoffer stapt en hem niet trapt.

Verder zou er geen sprake zijn geweest van ’zwaar lichamelijk letsel’, zo blijkt uit medische rapporten. De raadsman vond dat Nabil langer had gezeten dan de straf die hem uiteindelijk kan worden opgelegd. De verdachte wilde voor zijn gezin zorgen door de viszaak te heropenen en thuisbezorging op te zetten.

Barkruk

De jongere broer Soufian zou alleen met een barkruk hebben gezwaaid en niet geslagen. Soufian zei dat hij was geweigerd aan de deur. „Excuses aan die man, dit wilde ik niet.” De advocaten van de broers voerden ook nog aan dat de kans op herhaling van uitgaansgeweld nihil was, omdat alle bars in deze tijd gesloten zijn.

De rechters besloten de broers voorlopig te laten gaan. Een datum voor een volgende zitting is niet bekend.