Premium

Verdamstraat in Leiden maakt zich op voor juridische strijd met gemeente over wooncontainers

Verdamstraat in Leiden maakt zich op voor juridische strijd met gemeente over wooncontainers
Het veld bij de Verdamstraat.
© Foto Leidsch Dagblad
Leiden

Bewoners van de Leidse Verdamstraat en omgeving zijn bitter teleurgesteld in het stadsbestuur dat toch van plan is zestien wooncontainers op het veld voor hun deur te posteren.

„We kunnen ons niet kunnen voorstellen dat er een goede, zuivere, objectieve afweging van gegevens en belangen heeft plaatsgehad”, aldus woordvoerder Frans de Haan.

Het betreft de zestien wooncontainers die nu nog aan de Sumatrastraat staan, maar daar plaats moeten maken voor een bouwproject. De gemeente heeft eind vorig jaar, na lang wikken en wegen, het veld tussen Kernstraat, Burggravenlaan en Verdamstraat aangewezen als de plek waarheen de containerwoningen moeten verhuizen.

„Wij verliezen ons speelveld en krijgen binnenkort de nodige andere bouwplannen in de buurt te verwerken”, zo herhaalt De Haan nog maar eens waarom wijkbewoners zo fel tegen het besluit van de gemeente zijn.

Een groep van die bewoners doorzocht vervolgens op eigen houtje de stad en kwam met een lijst van 21 plekken waar de wooncontainers ook konden staan. Het stadsbestuur vond één daarvan, een veld bij de Octavialaan in de wijk Roomburg, het onderzoeken waard.

Toch kwam de gemeente al snel tot de conclusie dat de Verdamstraat de voorkeur geniet. Dat maakte verantwoordelijk PvdA-wethouder Marleen Damen eerder deze week bekend.

Volgens De Haan werd dat onderzoek met tegenzin uitgevoerd, waarbij vooral werd gezocht naar argumenten waarom het niet zo kunnen. „Er werden allerlei onzin-argumenten bijgehaald zoals een brug die er moest komen en dat het om privégrond ging. Slaat nergens op. Bovendien geeft wethouder Damen zelf toe dat ze geen zin heeft in een nieuwe participatieronde.”

Enkele andere locaties die de buurtbewoners aandroegen, werden door de gemeente botweg afgewezen. „Aan de Van Vollenhovenkade bij het Roomburgerpark ligt al een bruikbaar bouwkavel. Maar die grond wil de gemeente blijkbaar inzetten als compensatie voor een extra hockeyveld verderop en was dus onbespreekbaar.”

Het idee om de zestien wooncontainers toe te voegen aan de honderd wooncontainers die er al staan aan het einde van de Voorschoterweg, vond eveneens geen genade in de ogen van het stadsbestuur. Want de voormalige daklozen van de woonunits aan de Sumatrastraat zouden ’botsen’ met de asielzoekers in het wooncontainerdorpje op het Nico van der Horstpark. De gemeente spreekt van ’diversiteitsgrenzen’.

Nu de Verdamstraat definitief is aangewezen, vragen de bewoners zich hardop af of deelname aan een klankbordgroep nog wel zin heeft. Wat rest is de juridische strijd aangaan met de lokale overheid. „En daar zijn we al druk mee bezig.”