Premium

iPhone als autosleutel

iPhone als autosleutel
De nieuwe functie zal in elk geval ook op de futuristische elektrische BMW i8 werken.
© foto bmw/apple

Apple CarKey is een nieuwe functie voor de iPhone en Apple Watch die waarschijnlijk bij de volgende grote software-update voor deze apparaten het levenslicht ziet. Het lijkt er nu op dat de Duitse automaker BMW als eerste aan boord is. Dat meldt Apple-nieuwsblog One More Thing op basis van gelekte informatie.

Het is niet de eerste keer dat Apple en BMW samenwerken aan nieuwe functies. Zo was de Duitse autobouwer ook de eerste fabrikant die de draadloze versie van Apple CarPlay ondersteunde.

Virtuele autosleutel

Er zijn dezer dagen nieuwe screenshots gelekt die een idee geven van de functionaliteit van CarKey. In feite doet het precies wat de naam zegt: je kunt een autosleutel aan de Wallet-app van je Apple-apparaat toevoegen. Net als je bankpas voor Apple Pay. Compatibele voertuigen laten zich openen en starten dankzij de NFC-chip van iPhone en Apple Watch. Het wordt ook mogelijk om een autosleutel (al dan niet tijdelijk) met een contact te delen, bijvoorbeeld een leverancier die een besteld pakket in de achterbak kan deponeren. Door de nieuwe screenshots krijgen we nu een idee hoe dit precies werkt. Deze bevestigen ook dat de functie in ieder geval met de BMW i8 zal werken.

Bij het aanmaken van een virtuele autosleutel kan een gebruiker kiezen of deze sleutel alleen de achterbak of de hele auto mag openen. Ook kan bepaald worden of de sleutel de auto mag starten of alleen ontgrendelen. Daarnaast is er een Express Mode, waarbij de telefoon niet uit je zak gehaald hoeft te worden en geen gezichtsscan of toegangscode nodig is.

Universele standaard

Sommige fabrikanten, zoals Tesla, gebruiken al smartphones om toegang te krijgen tot een voertuig en het te starten. Dit werkt echter via Bluetooth en is geen universele standaard. Het lijkt erop dat Apple wel op basis van een universele standaard werkt, namelijk Digital Key 3.0 van The Car Connectivity Consortium. Dat is een groep bedrijven die werkt aan een universele standaard voor het ontgrendelen van voertuigen met smartphones en horloges. Onder de bedrijven die aan deze standaard werken, vinden we naast BMW ook General Motors en Hyundai. Aan de kant van de smartphonefabrikanten zijn Apple, Samsung en LG aan boord.

De volgende, grote software-update voor iPhone en Apple Watch (iOS 14) wordt in september van dit jaar verwacht, al komt in juni naar verwachting al een testversie. Dan kunnen we het bestaan van deze functie definitief bevestigen en meteen goed kijken hoe het precies werkt.