Premium

Chromebook lijkt bezig aan een opmars

Chromebook lijkt bezig aan een opmars

Windows of Mac? Dat is de vraag die de meeste mensen zich stellen wanneer ze van plan zijn een laptop aan te schaffen. Een paar jaar geleden kreeg ik een Chromebook onder handen. Een laptop die Google Chrome OS als besturingssysteem gebruikt. Geen Windows of macOs dus.

Lang heeft toen de Chromebook niet in mijn tas gezeten. Hij was te beperkt en de afhankelijkheid van het online zijn was te groot. De tijd staat echter niet stil. Online zijn is net zo gewoon geworden als water uit de kraan en ook softwarematig zijn er grote stappen gemaakt.

Eén op de zeven laptops die verkocht worden in Nederland (in de VS één op de drie) is inmiddels een Chromebook. Vooral in het onderwijs lijken de iPad-scholen nu Chromebook-scholen te gaan worden, vanwege de veelzijdigheid en laagdrempelig beheer.

Tijd voor een hernieuwde kennismaking. Het nieuwste model van Asus, de Flip C436, vergezelde mij ruim anderhalve week. Al schrijvend en fotograferend en tijdens het incidentele offline werken doorstond de Flip de vuurproef glansrijk. Alles kun je zonder verbinding doen, maar zodra je online bent staat alles keurig in de cloud. Klaar om eenvoudig te delen met wie je maar wilt.

Een bonus is het omklapbare scherm. Op Chrome OS werken de apps die je op de Android-telefoon kunt zetten vanuit Google Play Store ook en dat is heel handig. Naast een laptop heb je met dit apparaat dus ook gelijk een grote tablet, waarmee het uitermate relaxed Netflixen of de digitale krant lezen is.

Lenno van Dekken