Premium

Winkels en horeca maken van de nood een deugd in de coronacrisis

Leiden

Maakt de crisis creatief? Zitten winkeliers en horeca-ondernemers met de handen in het haar of is dit juist de tijd om dingen te ondernemen voor als de deuren straks weer openzwaaien? In de stad is er opvallend veel bedrijvigheid, terwijl de zaken stil liggen. ,,We maken van de nood een deugd.’’

’Ga ik op de bank zitten en blijven kniezen of ga ik wat doen’, vroeg Yolanda Slingerland zich af. Haar kapsalon aan de IJsselkade behoefde een flinke opknapbeurt. Nieuwe muren, nieuwe vloer; werkzaamheden die voor 2021, als de kapsalon dertig jaar bestaat, op de rol stonden. ,,Dat op de bank zitten, schiet niet op’’, reageert ze. ,,Natuurlijk ben ik ook in paniek. Mijn omzet is nul en ik moet mijn personeel doorbetalen. Maar je moet ook verder kijken. Je moet een keer open en je bent niet voor niets ondernemer. Ik moet hier gebruik van maken.’’

Schilderwerk

Slingerland is niet de enige. Colin van Gestel, uitbater van De Twee Spieghels op de Nieuwstraat, zag een kans nu de kroeg gedwongen gesloten is. Donderdag zou hij het tienjarig bestaan vieren met zijn (vaste) klanten, maar in plaats daarvan heeft hij een vers geschilderde lege tent. ,,Ik had het me ook iets anders voorgesteld van het feit dat ik tien jaar geleden hier de sleutels kreeg. Maar we maken van de nood een deugd’’, zegt Van Gestel. ,,Normaal moet je iets strak plannen. Op maandag hebben we altijd jamsessies. Dan zou ik drie dagen dicht zijn om van ’s ochtends vroeg tot middernacht te schilderen en vrijdag weer open zijn. Maar dan is de verf eigenlijk nog niet volledig uitgehard en: je zit nog dagen in de verflucht. Niet ideaal. Het enige luxe van deze crisis is, dat we nu echt de tijd hebben om achterstallig onderhoud te plegen.’’

EK voetbal

Ingrid Hooyenga van In den Bierbengel op de Langebrug was eigenlijk van plan om tijdens het EK voetbal deze zomer de deuren te sluiten en de toiletgroepen in de kelder te vervangen. ,,Dat is voor ons toch een rustige tijd. Dan beperk je het omzetverlies. Gelukkig kon de aannemer schuiven en meteen aan de slag. Anders hadden we dicht gemoeten op het moment dat we weer omzet konden gaan draaien. Het zal wat langer duren, omdat de ruimte beperkt is en de bouwvakkers afstand van elkaar moeten houden, maar dan laten we maar eerst de installateur komen en daarna de tegelzetter.’’

Keuken

Terwijl De Stadthouder aan de Nieuwe Rijn de crisis gebruikt om zijn terrasboot volledig op te knappen en schoon te maken, repareert Hadi Abdi van Vooraf en Toe op de Botermarkt zijn keuken en broedt hij op nieuwe plannen. ,,Vroeger kwamen ze naar ons toe, nu moeten wij naar de mensen toe. We moeten wat verzinnen, want niemand weet wat de toekomst brengt. Maar allereerst knappen we de boel op. Dingen waar je nooit de tijd voor hebt gehad, komen nu ineens aan de beurt.’’

De crisis maakt creatief, maar hij moet niet te lang duren. Daar zijn de ondernemers het over eens. Yolanda Slingerland: ,,Ik heb privé wat spaargeld en ik kan straks een goedkope lening krijgen als ik meer nodig heb. Je moet niet te veel nadenken, ook al weet je niet waar het eindigt. Ik heb me afgevraagd of ik die dertig jaar ga halen. Natuurlijk haal ik dat.’’

Voorzichtig

Ingrid Hooyenga is voorzichtig optimistisch. ,,We zitten hier nu 24 jaar en waren juist boven Jan na de vorige crisis. We hebben wat vlees op de botten, maar na twee maanden is het zo’n beetje op. Het gaat heel snel. Met pijn en moeite kunnen we aan het eind van de deze maand de werknemers uitbetalen.’’

Colin van Gestel: ,,Het verbaast me hoe hard de centjes er doorheen gaan. De meeste huisbazen willen nog steeds de volledige huur hebben. Het is te hopen dat de gemeente wat soepeler is met het innen van de precario voor mijn terras en reclameborden. De buffer verdampt behoorlijk snel. We zitten straks in een mooie opgeknapte tent, maar zeker niet in een luxepositie.’’

Noordwijk ontmoedigt Paasdrukte: betonblokken bij parkeerplaatsen, weg Langevelderslag dicht en drones voor controle