Premium

Bert van Leeuwen even los van de talkshows

Bert van Leeuwen even los van de talkshows
Bert van Leeuwen:
© Foto Willem Jan de Bruijn

Nadat Bert van Leeuwen in 1984 als omroeper in dienst kwam van de Evangelische Omroep, presenteerde hij programma’s als ’Ik weet het beter’ en ’Geloof en een Hoop Liefde’. Vanaf 11 mei is hij weer wekelijks op tv te zien met ’Het Familiediner’. Bert woont met en zijn vrouw in Zoetermeer. Vanwege de coronacrisis zijn zijn dochter, zoon en schoondochter die in Amsterdam wonen, tijdelijk bij hen ingetrokken.

Kijken

„Sinds het begin van de corona-uitbraak volg ik het nieuws nog meer dan ik eerder al deed. Dus het Journaal, de actualiteitenrubrieken, de politieke debatten en de talkshows eisen me steeds op. Maar de laatste weken probeer ik me daar een beetje van los te weken, want anders wordt het te veel. Om een beetje in balans te blijven, zoeken we nu vaker ontspanning op Netflix. Daar kijken we naar de Spaanse misdaadserie ’Casa de Papel’. De nieuwe serie is net uit. Het leuke is dat we die serie thuis met z’n allen volgen. Samen op de bank. Dat heeft iets gezelligs.”

Lezen

„Meestal heb ik een stapeltje boeken klaar liggen voor de vakantie. Maar nu het land ongeveer op slot zit, komen we aan reizen niet toe. Dus lezen komt er ook nauwelijks van. Maar het laatste boek dat ik las, vind ik een aanrader. Het heet ’De laatste getuige’ en is geschreven door Frank Krake. Hij beschrijft hierin de heftige oorlogservaringen van de 94-jarige Amsterdammer Wim Aloserij. Hij wist drie concentratiekampen en een scheepsramp te overleven. Het is een heel aangrijpend verhaal, vooral vanwege de verschrikkingen in de kampen. Als je leest wat deze man allemaal heeft meegemaakt, ga je de tegenslag die we nu hebben door corona stevig relativeren.”

Luisteren

„Ik ben een radioluisteraar. Onderweg in de auto stem ik af op informatieve zenders als Business News Radio en Radio 1. Maar soms heb ik zin in muziek en zap ik naar hippere stations als Radio 538 en Veronica. Thuis wordt de afstandsbediening nu vooral beheerd door mijn kinderen, dus daar hoor ik vooral popmuziek. Liefst lekker hard, zodat ze op de beats kunnen sporten. Mijn tip is daarom om vooral muziek te beluisteren die je in beweging brengt.”

Doen

„Mijn advies is om lekker buiten te zijn. Ga wandelen of hardlopen. Normaal train ik bij de fitness, maar nu de sportschool vanwege corona dicht is, kan ik daar niet terecht. Daarom ga ik wat vaker hardlopen. Voorheen deed ik mijn rondjes twee keer per week, nu elke dag. Meestal zeven, acht kilometer. De eerste week had ik last van spierpijn, maar nu voel ik me er lekker bij. Het begint zelfs een verslaving te worden. Lekker ontspannen, met als prettige bijkomstigheid dat het lijf wat strakker blijft. De grap is dat voorbijgangers me bij die hardlooprondjes vaak gedag zeggen. Ik twijfel dan soms of het echte bekenden zijn of mensen die mijn hoofd van de televisie kennen. Maar ik zeg iedereen natuurlijk netjes gedag.”