Premium

Bijzonder verhaal van Eva Meijer wordt geen eenheid

Eva Meijer: ’De nieuwe rivier’.

Uitg. Das Mag, €23,50.

Drie sterren.

Een Zuid-Amerikaanse sojaboer wordt vermoord en daarna volgen nog meer doden. Zijn het de aanhangers van het oude dictatoriale regime die hier verantwoordelijk voor zijn? Of leden van een drugskartel? Of is het de natuur zelf die wraak neemt voor wat haar al jaren lang wordt aangedaan: het kappen van bossen, roofbouw, klimaatverandering? De jongste roman van Eva Meijer, ’De nieuwe rivier’, verschilt sterk van haar eerdere werk, maar het centrale thema: de fatale wijze waarop mensen omgaan met de natuur, is hetzelfde gebleven.

’De nieuwe rivier’ heeft, met al zijn moorden, iets weg van een thriller. Maar dat gegeven is in dit geval niet veel meer dan het geraamte waaromheen zij het falen van de mens rangschikt. In een fictief Zuid-Amerikaans land is opeens een rivier opgedoken die het dorp in tweeën breekt en telkens van bedding verandert. Een Engelse verslaggeefster wil een verhaal maken over de mogelijke oorzaak en de gevolgen van die rivier, maar stuit al snel op de moord op de sojaboer. In de weken erna volgen meer moorden, er is sprake van een geheimzinnige bibliotheek waar de boekenkasten zichzelf lijken te verplaatsen, van de wijsheid van de oude Azteken, van magisch-realistische gebeurtenissen.

Het is een bijzonder verhaal dat Meijer vertelt. Maar een eenheid wordt deze mengeling van magisch-realisme, moord en opgeheven vingertje niet.

Bijzonder verhaal van Eva Meijer wordt geen eenheid