Premium

Commentaar: Mondkapjes in ov hoeven geen virussen tegen te houden

Commentaar: Mondkapjes in ov hoeven geen virussen tegen te houden
Een reiziger met een mondkapje op in de trein.
© ANP/Remko de Waal

Over het nut van mondkapjes dragen in het ov vanaf tweede pinksterdag, is een discussie gaande. Die draait dan om de vraag of mondkapjes het coronavirus indammen.

Ja, zeggen voorstanders, want de kapjes houden de virusdeeltjes binnensmonds en die van anderen erbuiten. Nee, zeggen tegenstanders, bij onoordeelkundig gebruik vergroten mondkapjes juist het besmettingsrisico en ervaring leert dat het gros de regelen der kunst niet naleeft.

Het argument van het kabinet, dat de mondkapjes die passagiers dragen niet hoeven te werken, kan als kolderiek worden gezien. Zeker als premier Mark Rutte benadrukt dat het zelfs niet de bedoeling is dat de passagiers mondkapjes gaan dragen die aan de hoogste standaarden voldoen. Die zijn voor de zorgsector. Het kabinetsargument zo wegzetten doet het geen recht, want het is geen lachwekkend argument, maar een heel slim. Omdat het de discussie over of mondkapjes nu wel of niet het virus tegenhouden overbodig maakt.

Dragen van mondkapjes dient een heel ander doel. Zo laat Nederland omliggende landen zien, indammen van het virus serieus te nemen. Om zo later dit jaar mee te doen met lockdown-versoepelingen op Europese schaal. Baat het niet, dan schaadt het niet, is het uitgangspunt. En als mensen zich er veiliger bij voelen, gaan ze hun gang maar, toch? Dan is het wel fijn als iedereen aan de mondkapjes gaat, om deze burgers die veiligheid voor zichzelf en anderen hoog aanschrijven geen gekke-Henkiesyndroom te bezorgen.

Het mondkapje is meer symbool van samenlevingszin dan een coronabarrière.

Tot woensdag 12 uur kunt u reageren door uw eerste ervaringen met mondkapjes met ons te delen. Klik hier voor meer informatie.