Premium

Archeon opent voorzichtig weer de deuren

Archeon opent voorzichtig weer de deuren
Kinderen genieten volop in Archeon.
© Foto Taco van der Eb
Alphen aan den Rijn

Attractiepark Archeon in Alphen aan den Rijn beleeft met Hemelvaart zijn eerste voorzichtige openingsdag. Ondanks de ontvangst van enkele honderden bezoekers lijkt het prima te gaan, tot opluchting van het personeel: ’Ik werd gek van het thuiszitten.’

„Kijk dit zijn de wilgentakken van anderhalve meter lang. Iedere bezoeker krijgt er eentje mee.” Directeur Monique Veldman wijst op een grote bos takken vlak achter de kassa van Archeon. „Dat doen we zodat bezoekers zich bewust worden van de afstand, want anderhalve meter is best veel. En vroeger kauwden mensen op wilgenbladeren tegen hoofdpijn, dat vonden we een mooie symbolische verwijzing.”

De musea in de regio mogen pas vanaf 1 juni bezoekers ontvangen, maar op donderdag is Archeon alvast open, „Dat hebben we in overleg met de veiligheidsregio gedaan”, vertelt Veldman. „Omdat de activiteiten zich bij ons in de open lucht afspelen, kon het hier wat sneller. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. We hebben vooral het publiek in de regio laten weten dat we weer open zijn om het aantal reisbewegingen te beperken. Maar de opkomst valt ons helemaal niet tegen.”

Veldman verwacht op de openingsdag ’enkele honderden’ bezoekers te begroeten. Dat is nog steeds maar een derde van wat het park aankan, het is niettemin een stap op de goede weg, wil ze maar zeggen.

Prehistorische hut

Om een bezoek aan het park coronaproof te maken moeten bezoekers vooraf een plek reserveren waarna ze een tijdslot toegewezen krijgen. „Zo kunnen we het aantal bezoekers over de hele dag spreiden”, vertelt Veldman terwijl ze voor een prehistorische hut staat te kijken hoe kleine groepjes bezoekers komen en gaan.

„Zo te zien houden de mensen zich goed aan de regels. Dat reserveringsysteem bevalt eigenlijk best goed. Op deze manier krijg je niet ineens een golf bezoekers in de ochtend te verwerken zoals vaak gebeurt, misschien moeten we dit systeem maar permanent invoeren.” Ook heeft het park nu een verplichte route, waardoor de bezoekersstromen elkaar niet tegenkomen.

De enige relatieve drukte vind je vandaag rond het centrale speelterrein, tussen prehistorie en romeinen in, waar de picknicktafels bezet zijn en kinderen ravotten. Daar zitten ook de Leidse Patricia Ligthart samen met haar man en zus in de zon. „We lazen in de krant dat het park openging, toen heb ik meteen onze plaatsen gereserveerd. Onze kinderen waren er echt aan toe, ze hebben wel een beetje behoefte aan uitdaging. Voordat we hier heen reden hing er een soort vakantiestemming in huis. Het is hier ook niet zo druk als je normaal in zo’n park zou verwachten, ik vind het heerlijk.”

Iets verderop staat Wiel van der Mark in zijn Romeinse dokterskostuum de bezoekers uitleg te geven over de geneeskunde van twee millennia geleden „Of ik blij ben dat ik weer aan het werk kan? Nou en of, ik werd gek van die twee maanden thuiszitten. In die tijd gewerkt aan een literatuuroverzicht van de medische praktijk in badhuizen. Maar het park heb ik echt gemist. Ik ben heel blij dat we weer wat te doen hebben.”