Premium

Leidse sportscholen: ’Met online les bereiken we breder publiek’

Leidse sportscholen: ’Met online les bereiken we breder publiek’
Willemieke Verweij van yogaschool Tribes: ,,Met behulp een stoel kun je thuis prima oefeningen doen.”
© Foto Hielco Kuipers

Vreselijk vond Willemieke Verweij van de Leidse yogaschool ’Tribes dance, yoga and more’ het in het begin, om zichzelf te filmen. „Dat was echt wennen. Maar als je daar eenmaal overheen gestapt bent, gaat het eigenlijk wel prima. Ik dacht dat het een hoge berg zou zijn, om te beklimmen, maar dat valt mee. En ons aantal likes op Facebook is verdubbeld sinds we online lessen aanbieden.” En zo profiteren meer sportscholen van de online activiteiten. In elk geval de Leidse sportscholen Vrouwfit, Sportcity, Fit for free en Tribes gaan door met online lessen, ook na corona.

„In eerste instantie was het natuurlijk een enorme klap dat we dicht moesten”, vertelt Verweij. „Maar we zijn vrij snel online begonnen. Aanvankelijk om onze dansers en yogi’s een hart onder de riem te steken. Zo van: we zijn er nog! Maar het bleek echt een enorm succes en inmiddels hebben we al meer dan honderd lessen gestreamed. En we hebben bijvoorbeeld een Friday night cardio dance party georganiseerd, waar 150 mensen live aan meededen. Dat was erg leuk.”

De drempel naar online lijkt inmiddels flink verlaagd door de coronacrisis. „We stellen lessen beschikbaar via onze eigen website en via Facebook bereiken we veel van de studenten onder onze klanten. We bieden de lessen aan op donatiebasis. Als je wilt kun je ervoor betalen en veel mensen doen dat ook gewoon. Dit systeem past bij onze filosofie en we zullen het in toekomst waarschijnlijk ook zo blijven doen.”

De online lessen trekken een breder publiek dan Tribes gewend was. „Dat is echt het grote voordeel van dit systeem. We bereiken veel meer mensen. Ook internationaal. Uit de VS zijn er deelnemers, maar ook mijn zus die in Griekenland woont logt regelmatig in. We zijn ook een internationaal georiënteerde organisatie hè. Onze site is in het Engels en onder onze leden zijn veel expats. Veel internationale studenten zijn door corona naar huis gegaan, met hen houden we op deze manier toch een connectie.”

De andere kant zit-em in de kwaliteit van begeleiding. „Als docent heb je het liefst je mensen voor je. Via Zoom kun je lastig ingrijpen als iemand bijvoorbeeld verkeerd aanspant. Maar we beperken ons online aanbod dan ook tot de makkelijk uitvoerbare lessen.”

Aad Slingerland van sportschool Vrouwfit bood ook voor corona al fitsnacks online aan. „Voor als het bijvoorbeeld regent, of de kinderen ziek thuis zitten, of iemand een andere reden heeft om de deur niet uit te willen. Dat is dan een service naar onze leden. Je krijgt een code waarmee je kunt inloggen en een les kunt volgen. Die fitsnacks houden we er ook nu gewoon in en we hebben de online mogelijkheden daarnaast uitgebreid. Via livestream kun je aan verschillende lesjes meedoen en daar blijven we mee doorgaan als we weer open mogen. Het is namelijk ook een goede manier om klanten te winnen. Voorlopig blijven we de livestream-lessen ’weggeven’. Weet je: uiteindelijk wil de grootste groep toch naar de sportschool zelf. Want thuis lessen volgen is leuk, maar je mist wel je aanspraak.”

Slingerland is op dit moment druk bezig met het aanpassen van de sportschool. „We bouwen een enorme aerobicszaal van 150 vierkante meter waar we echt genoeg ruimte hebben, We kunnen straks de ramen tegen elkaar open zetten en hebben een aircosysteem aangelegd dat vochtdeeltjes uit de lucht haalt. Wij zijn straks echt coronaproof.”

Tegelijk zijn de vergunningen aangevraagd voor plekken om buitenlessen te geven. Dat heeft ook Camiel Overgaauw van de Sportcity/Fit for Free-sportscholen gedaan. ,,En daarnaast laten we de online lessen ook na corona doorlopen. Als service aan onze leden. Want het is fijn als je kunt terugvallen op online aanbod, wanneer je niet kunt komen trainen.”