Premium

Bescheiden Rik Vermeulen neemt na vijftien seizoenen afscheid van FC Lisse: ’Ik wilde zelf moment bepalen waarop ik zou stoppen’

Bescheiden Rik Vermeulen neemt na vijftien seizoenen afscheid van FC Lisse: ’Ik wilde zelf moment bepalen waarop ik zou stoppen’
Rik Vermeulen: ,,Of ik het jammer vind dat ik nooit voor een andere club heb gespeeld? Nee. Het loopt zoals het loopt.”
© Foto Taco van der Eb
Lisse

Algeheel landskampioen bij de amateurs, promotie naar de tweede divisie, maar ook degradatie naar de derde divisie: Rik Vermeulen maakte bijna alles mee als voetballer bij FC Lisse. Na vijftien seizoenen en meer dan driehonderd officiële duels komt er een einde aan de periode van de inmiddels 34-jarige Lissenaar in de hoofdmacht. „En dat is de juiste keuze”, zegt hij overtuigd.

Dat dit zijn laatste seizoen zou worden, stond voor hemzelf vorig jaar al vast. „Ik wilde zolang mogelijk doorgaan in de selectie. Voor zover mogelijk. Er zijn altijd anderen die een mening hebben of iemand te oud is en het niveau nog aan kan. Maar ik wilde zelf het moment bepalen wanneer ik zou stoppen. Die beslissing laat ik niet aan andere mensen.”

’Kleine’

Tijdens de coronacrisis kwam Vermeulen er al vrij snel achter dat hij het selectievoetbal eigenlijk helemaal niet zo mist. „Dat is een voordeel. Het sterkte de keuze alleen maar. Ik geniet ervan om nu meer thuis te zijn met mijn vrouw en de ’kleine’, die nu tien maanden is en natuurlijk veel aandacht verdient.”

Vermeulen, geboren en getogen in Lisse, een jongen van het dorp, speelt al sinds z’n zesde voor de plaatselijke voetbalclub. Hij speelde nooit voor een andere vereniging.

Stages bij de profs van FC Volendam en NEC liepen op niets uit en in 2008 ging zijn overstap naar IJsselmeervogels op het laatste moment niet door. „Of ik het jammer vind dat ik nooit voor een andere club heb gespeeld? Nee. Het loopt zoals het loopt. ”

Bij FC Volendam stond hij zelfs op de elftalfoto. „Maar ik was niet het type speler dat ze zochten. Ik was misschien niet goed genoeg voor de profs. We zullen het nooit weten. Het zijn leuke verhalen voor later. Was ik verhuisd naar een andere club, dan had m’n leven er heel anders uitgezien. De periode bij Lisse heeft me gevormd als mens. Ik ben gelukkig op de plek waar ik ben. Dan mag je blij zijn dat het zo is gelopen. Ik ben ook trots dat ik zoveel wedstrijden voor het eerste heb mogen spelen. Met als hoogtepunt het algeheel landskampioenschap bij de amateurs in 2008.”

Bijnaam

Ondanks 335 competitiewedstrijden in het vlaggenschip vindt de bescheiden Vermeulen de bijnaam Mr. FC Lisse wat overdreven. „Dat ben ik nog niet, daarvoor zit ik nog niet lang genoeg bij de club”, zegt hij met een lach. „Als je Mr. FC Lisse wil zijn, moet je toch zeventig jaar of ouder zijn. Die lopen er trouwens wel rond. Misschien dat ik ooit tot dat groepje ga behoren.”

Zijn gezicht op de club zal ook niet ineens verdwijnen. Komend seizoen gaat hij spelen met zijn broers Rob (36) en Bas (27) in het vijftiende van FC Lisse. „Ik heb nog nooit met ze in één team gespeeld. Ze hebben beiden nog een periode op een redelijk niveau gespeeld in het tweede zaterdagteam en zondag 1. Het is een humoristisch elftal waar de gezelligheid het belangrijkste is. Ik heb nu al zin om een balletje met ze te gaan trappen, zonder enige druk.”

In het verschiet ligt mogelijk nog een rol bij het eerste van Lisse of een andere functie binnen de club. „Dat sluit ik zeker niet uit. Het zou leuk zijn, maar ik ga niet gelijk met zaken bemoeien als ik net gestopt ben. Vanaf nu ga ik afstand nemen en even genieten van meer vrije tijd.”

Net binnen