Premium

Hoogheemraadschap van Rijnland rolt van de ene crisis in de andere

In verband met de aanwezigheid van het coronavirus in rioolwater, gelden er nu strenge veiligheidsmaatregelen op de rioolwaterzuiveringen.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Toen de schappen in de supermarkten even leeg waren omdat Nederland massaal wc-papier ging hamsteren, merkten ze daar bij het hoogheemraadschap van Rijnland de gevolgen van. Nog meer dan anders werden vochtige doekjes, keukenpapier en andere spullen die niet in het riool thuis horen door de wc gespoeld. En toen het land gebukt ging onder een nijpend tekort aan serieuze mondkapjes, was het ook bij Rijnland spannend, omdat virus in het rioolwater het hoogheemraadschap noopt tot strenge veiligheidsmaatregelen. ,,Geen mondkapjes betekent geen werk op de rioolwaterzuivering’’, vertelt dijkgraaf Rogier van der Sande. ,,Als je dan op een gegeven moment nog maar voor twee dagen voorraad hebt, zit je wel even in je piepzak.’’

Rijnland merkt nog dagelijks de gevolgen van de coronacrisis, terwijl de volgende crisis zich aandient. De aanhoudende droogte maakt dat bij de instantie die verantwoordelijk is voor droge voeten en schoon water in het gebied dat zich uitstrekt van Wassenaar tot Amsterdam en van IJmuiden tot Gouda de calamiteitenplannen alweer klaar liggen.