Terugkeer Formule 1 in Zandvoort uitgesteld naar volgend jaar [video]

ZANDVOORT

De terugkeer van de Formule 1 op Zandvoort wordt definitief uitgesteld naar volgend jaar. Dat heeft Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix donderdag bekend gemaakt. De organisatie ziet een ’tv-race’ zonder publiek dit jaar niet zitten.

Het afblazen van de terugkeer van de Formule 1 naar Circuit Zandvoort in 2020, 35 jaar na de laatste Grand Prix in Nederland, hing al een tijdje in de lucht. De organisatie in Nederland ziet het niet zitten om op te draaien voor de kosten van een publiekloze race. ,,Daarvoor hebben wij geen budget. Wat het ons kost, kost het de Formule 1’’, liet sportief directeur van de Dutch GP Jan Lammers deze krant vorige week weten.

Miljoenen euro’s

Kennelijk heeft Formula One Management ook geen geld voor het financieren van een tv-editie Grote Prijs van Nederland met als enige toeschouwers de F1-entourage. Zonder publiek kost een F1-race sowieso miljoenen euro’s, becijferde Lammers.

Eind april leek het erop dat Zandvoort toch op het lijstje nog dit jaar coronaveilig te houden races zou prijken. Zandvoort stond bij de F1-top zelfs bovenaan het lijstje te redden grand prix. Logisch, het vernieuwde duinencircuit met de spectaculaire kombochten geldt als potentieel kijkcijferkanon. Succes op tv kan de verliezen als gevolg van de pandemie nog enigszins goedmaken.

Circuitdirecteur Robert van Overdijk liet deze krant weten een race zonder graag te faciliteren, als ’Zandvoort’ op die manier een bijdrage zou kunnen leveren aan het behoud van de sport. Daarbij speelde een belangrijke rol dat het sentiment bij de fans veranderde. Voor liefhebbers is het doorstrepen van de Dutch Grand Prix 2020 een hard gelag, velen zouden juist blij zijn met een Zandvoortse race dit jaar alleen op televisie.

Voor het circuit en de organisatie van de Dutch Grand Prix had een evenement mét publiek altijd sterk de voorkeur. Dat zit er dit jaar definitief niet in, concluderen zowel de Nederlandse organisatie als de F1-top.

Financiële steun

Dat De Grote Prijs van Nederland zou zondag 3 mei worden verreden. Voor het evenement mét publiek in 2021 is nog geen datum bekend. Tickets blijven sowieso geldig, verzekert Dutch GP.

Naar verluidt wordt de nieuwe F1-kalender voor wat betreft de dit jaar nog te houden races in Europa komende maandag gepresenteerd. Het F1-seizoen start hoogstwaarschijnlijk met twee races op rij zonder publiek in Oostenrijk. Daarna volgen tv-races in Hongarije, Groot-Brittannië, Spanje, België en Italië.

Volgens Jan Lammers zijn races zonder publiek in die landen mogelijk door financiële steun van overheden of grote sponsors, zoals het Oostenrijkse Red Bull. Sponsors van de Nederlandse Grote Prijs zijn alleen happig op een race als onderdeel van een meerdaags volksfeest in Zandvoort.

Lees ook:

Grand Prix op Zandvoort redden topprioriteit Formule 1, waarschijnlijk wordt het een tv-race zonder publiek

Formule 1 of niet, Circuit Zandvoort overleeft, daarvan is directeur Robert van Overdijk heilig overtuigd

Kans op tv-race Formule 1 in Zandvoor slinkt

Hoe aantrekkelijk is een Formule 1-race zonder publiek in Zandvoort? ’Ik rijd soms een wedstrijd waar geen kip op af komt. Dat is gewoon niet leuk’

Geen Formule 1, maar stilte in Zandvoort dit weekend. Wat rest zijn herinneringen: ’Iedereen wist dat Niki Lauda een bietser was. Als hij een sigaret zou vragen, zou hij in elk geval niet snel weer opstaan’

Zo had Zandvoort er dit weekend uit kunnen zien. Circuit gepresenteerd in nieuwe F1 2020 racegame [video]

Formule 1-leiding blijft hopen op een seizoen met vijftien tot achttien races, dat op 5 juli achter gesloten deuren moet starten in Oostenrijk

Net binnen