Toen er op 3 juni nog wél gesport werd: ’Ik weet echt niet wat er gebeurt’, zegt Martin Verkerk tijdens zijn ongelooflijke opmars in Parijs [video]

Martin Verkerk kan het niet geloven: hij heeft Carlos Moya verslagen en gaat naar de halve finale op Roland Garros.
© AFP/Jacques Demarthon

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug in de tijd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 3 juni 2003, Martin Verkerk wint van Carlos Moya en bereikt de halve finale van Roland Garros.

Hij kan het niet geloven. Niemand kan het geloven. Martin Verkerk beleeft in 2003 de weken van zijn leven op Roland Garros. Na zijn overwinning in de vierde ronde laat hij zich achterover op het gravel vallen, van blijdschap en van ongeloof. Hetzelfde tafereel na de kwartfinale en de halve finale: wéér ligt hij op zijn rug. Juichend. Hij gaat naar de finale, bij zijn eerste deelname in Parijs. Ongelooflijk.

(Tekst gaat door onder de foto)

Hoe langer het sprookje bleef duren, hoe vaker Martin Verkerk zich na weer een overwinning achterover op het gravel liet vallen.
© Foto ANP/Koen Suyk

Verkerk is naar eigen zeggen op dat moment pas anderhalf, twee jaar echt serieus met tennis bezig. Begin 2002 staat hij iets boven de honderdste plaats op de wereldranglijst. Dat jaar maakt hij zijn debuut op een grandslam. Zonder succes: op de US Open verliest hij meteen in de eerste ronde. Op de Australian Open gebeurt daarna hetzelfde.

In maart 2003 wint hij in Milaan voor het eerst een ATP-toernooi. Daarna strompelt hij door het voorjaar. Hij verliest veel. In mei groeit zijn vorm. Hij begint als nummer 46 van de wereld aan Roland Garros en wint in de eerste ronde overtuigend.

Ruitenwisser

In Parijs blijkt hij die weken een geweldig wapen te hebben: zijn opslag. „Ik heb een arm als een ruitenwisser. Daarmee ben ik geboren. Ik serveer heel los en soepel. Die arm en schouder worden nooit moe”, zegt hij tijdens het toernooi.

Aflevering van gisteren: Uitzwaaiwedstrijd van Oranje is een feest, het EK daarna bepaald niet

In de tweede ronde wankelt Verkerk tegen Luis Horna, maar op de rand van de afgrond werkt hij drie matchpoints weg. In de derde ronde verslaat hij Vince Spadea in vier sets. Vierde ronde: Rainer Schüttler in drie sets van de baan gemept.

27 aces

In de kwartfinale treft hij Carlos Moya, oud-winnaar van Roland Garros, voormalig nummer één van de wereld en nu als vierde geplaatst. Verkerk, ongeplaatst, heeft lak aan de reputatie van Moya, slaat 27 aces en wint in vijf sets.

„Ik weet echt niet wat er gebeurt”, zegt Verkerk na de partij. „Ik heb op cruciale momenten ongelooflijke volleys geslagen. Dat zijn dingen die ik vroeger niet deed. Die lukken nu. Het valt ook allemaal net goed, maar dat zal wel bij deze week horen.”

Finale

Nadat hij in de halve finale Guillermo Coria verslaat, wordt Verkerk in de finale dan toch verslagen. Juan Carlos Ferrero is te sterk.

Roland Garros 2003 is het eerste en tevens laatste hoogtepunt in de loopbaan van Verkerk. De ruitenwisser raakt defect. In 2004 gaat het nog aardig, maar daarna laat zijn lichaam hem in de steek. Pogingen om terug te keren mislukken. In 2008 beëindigt Verkerk op 30-jarige leeftijd zijn carrière.

Zo leerde het tennispubliek Martin Verkerk kennen tijdens Roland Garros 2003.
© Foto ANP

Net binnen