GGD en politie waarschuwen voor babbeltrucs in Leiden met coronatesten: ’Dat op je 97e. Erg sneu’ (update)

Staat er een onbekende onaangekondigd voor de deur? Laat hem of haar niet binnen!
© Foto ANP
Leiden

De GGD Hollands Midden waarschuwt Leidenaars voor personen die langs de deuren gaan en proberen bij mensen binnen te komen door te zeggen dat ze een coronatest af komen nemen. Nadat zij binnen worden gelaten, stelen zij tassen, portemonnees en andere waardevolle spullen. Bij de politie zijn dinsdag twee aangiftes binnengekomen.

De personen doen alsof ze medewerkers zijn van de GGD Hollands Midden. De criminelen lijken vooral actief te zijn in de omgeving van de Rijn- en Schiekade.

De GGD benadrukt dat er niet zomaar medewerkers langs de deuren gaan om coronatesten af te nemen. ,,In een heel enkel geval worden mensen wel thuis getest, maar dit gebeurt altijd op afspraak en alleen als iemand niet zelfstandig het huis kan verlaten.’’ Komt een medewerker thuis dan hebben ze altijd een legitimatiepasje bij zich van de GGD Hollands Midden.

Twee aangiftes

De politie bevestigt dat er dinsdag al twee aangiftes zijn binnengekomen van babbeltrucs. De ene aangifte is van een 97-jarige vrouw die dinsdagmiddag een zogenaamde GGD-medewerker binnenliet omdat hij een hygiënetest kwam doen. ,,Hij had zelf een flesje desinfectiemiddel bij zich en vroeg de bewoonster of zij in de keuken ook haar handen wilde wassen. Intussen stal hij een aantal waardevolle spullen’’, vertelt de woordvoerster. ,,Dat op je 97ste. Erg sneu!’’

De andere aangifte is van een echtpaar van de Zoeterwoudsesingel die dinsdagochtend op ongeveer dezelfde manier is overrompeld. De politie vermoedt dat het om dezelfde dader gaat. Er zijn geen camerabeelden en ook is er nog geen signalement.

De politie adviseert bewoners niemand binnen te laten zonder afspraak. ,,Twijfelt u, laat de bezoeker buiten staan, doe de deur dicht en bel intussen de organisatie of die afspraak wel klopt. Vaak zie je dat die persoon er al vandoor gaat. 112 bellen mag ook als u het niet vertrouwt.’’

Een op de vijf

Volgens ouderenbond Anbo wordt een op de vijf ouderen lastig gevallen door babbeltrucs. Dat gebeurt al sinds jaar en dag. Sinds eind februari gebruiken onbekenden ook wel het coronavirus om zichzelf naar binnen te praten en vervolgens spullen te stelen.