Voetballerij nu wél eensgezind: KNVB wil snel weer het veld op en vraagt overheid om financiële steun

KNVB-directeur Eric Gudde: ,,De bedrijfstak hoest zelf 200 miljoen euro op.’’
© foto rené BOUWMAN
Zeist

Met een stapel goede bedoelingen onder de arm schoof een delegatie uit de voetbalwereld vrijdag aan bij Martin van Rijn, minister van Sport, om de toekomst te bespreken. Er was de voetbalwereld veel aan gelegen eenheid en bereidwilligheid uit te stralen. Dat lukte.

De kritiek was niet van de lucht toen de KNVB eind april zei dat steun van de overheid nodig was om het betaald voetbal te helpen. ’Waarom moet de belastingbetaler opdraaien voor de miljoenensalarissen’ en ’Laat die clubs zichzelf maar redden’ waren veelgehoorde reacties.

De negatieve reacties werden versterkt doordat het beeld bestond dat de KNVB om drie- à vierhonderd miljoen euro vroeg zonder enige onderbouwing. Het zat iets anders: KNVB-directeur Eric Gudde had dat bedrag genoemd als ’mogelijke schade’. Maar het beeld was hardnekkig: de voetbalwereld, met zijn veel te hoge salarissen, hield zijn hand op in Den Haag zonder zelf eerst iets te proberen.

Dijkhoff

’Kom met een plan’ was de boodschap van Klaas Dijkhoff aan de voetbalwereld. Dijkhoff, Tweede Kamerlid van de VVD en supporter van PSV, had zich gestoord aan de opstelling van de KNVB. „Het is niet mijn werk om sectoren te adviseren als ze bij de politiek om hulp komen vragen. Maar hier baalde ik als voetballiefhebber gewoon van”, zei Dijkhoff in Voetbal International. „Ik zie hoe het in politiek Den Haag soms loopt. Als je veel vraagt zonder in eigen vlees te snijden, en dat wordt ook nog eens gecombineerd met gezichten die continu ruzie hebben, dan kun je het vergeten.”

In mei is door de clubs en de KNVB gewerkt aan collectieve bezuinigingsmaatregelen en andere manieren om de sector overeind te houden.

Vrijdag presenteerde de KNVB haar zogenoemde Deltaplan aan de minister. In het plan legt de bond uit hoe er volgens haar vanaf september weer zou kunnen worden gevoetbald. Ook pleit de bond ervoor dat er in juli - als het veilig is - oefenwedstrijden kunnen worden gespeeld.

140 miljoen

Daarnaast vraagt de bond om financiële steun vanuit Den Haag. „Dat gaat in het uiterste geval om 140 miljoen euro”, aldus Gudde. „Dat bedrag geldt als alle clubs gebruik willen maken van de steun en als er het hele seizoen zonder publiek moet worden gespeeld. Maar als clubs langer gebruik kunnen maken van de NOW (de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) en als er niet het hele seizoen zonder publiek hoeft te worden gespeeld, valt dat bedrag lager uit.”

Een heel seizoen zonder publiek spelen is voor Gudde geen optie. In het Deltaplan worden daarom ook ideeën aangedragen voor het spelen met publiek – geen volle stadions, maar wel deels gevulde tribunes. ’Mondkapjes en temperatuurmetingen’ waren suggesties die Gudde deed.

Volgens Gudde vond Van Rijn het plan ’gedegen en zeer realistisch’. De minister zelf hintte niet direct op financiële steun aan de voetbalclubs. In een berichtje op Twitter zei hij: ’Goed dat de KNVB aangeeft dat het betaald voetbal grotendeels zelf de financiële problemen kan oplossen. Het voetbal drijft veelal op de inkomsten van wedstrijden met publiek. Voorlopig is dat helaas niet mogelijk, daarom kijken we samen naar hun plan voor de toekomst.’

Groot verschil

Het bedrag van 140 miljoen euro (’in het slechtste geval’) is nogal een verschil met de eerdere schatting van 300 à 400 miljoen euro van Gudde in april. Vrijdag noemde hij die schatting nog steeds ’een realistisch bedrag’. Dat de vraag om steun nu veel lager uitvalt, komt volgens Gudde ’doordat de bedrijfstak zelf 200 miljoen ophoest’. Waar hij dat bedrag op baseert, is niet duidelijk. De bezuinigingen (vooral loonvermindering) die in de afgelopen weken naar buiten werden gebracht, leveren bij lange na geen 200 miljoen euro op.

Mocht er steun komen vanuit Den Haag, dan doen Ajax, AZ, Feyenoord en PSV daar geen beroep op. Zij stoppen juist geld in een solidariteitsfonds voor de andere clubs. Ajax (dat als Champions Leaguedeelnemer het meest verdient) levert drie miljoen euro, de andere drie clubs dragen vijf ton bij wanneer ze de groepsfase van de Europa League halen.

Net binnen