Premium

Ombudsman voor studenten vraagt aandacht voor studenten ’met vermoeden van autisme’

Het aantal klachten van Leidse studenten bleef in 2019 ongeveer gelijk, schrijft de universitaire ombudsman in zijn jaarverslag.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Bij meerdere Leidse studenten die de afgelopen jaren een beroep deden op de universitaire ombudsman, bestaat ’een vermoeden van autisme’. Om te voorkomen dat studenten met autisme het vertrouwen in hun opleiding verliezen, zou de universiteit deze ’doelgroep’ extra aandacht moeten geven. De ombudsman schrijft dit in zijn jaarverslag over 2019, dat hij heeft opgestuurd naar de Universiteitsraad.

Ombudsman voor studenten Eugène van der Heijden kreeg afgelopen jaar 125 klachten en 35 vragen van studenten. Daarmee blijft het aantal klachten over de jaren tamelijk stabiel. Dat stemt hem tevreden, want het aantal universitaire studenten is over de jaren wel gegroeid. De meeste klachten zijn nog altijd afkomstig van de internationale studenten van buiten de Europese Unie. Vaak gaat het om Masterstudenten. Zij betalen ’een relatief hoog bedrag aan collegegeld hetgeen de druk en het belang om ongehinderd te kunnen presteren, doet toenemen’.