Hoge nood? De binnenstad biedt geen uitkomst

Actiebord van de Maag Darm Leverstichting
© Archieffoto
Leiden

Leiden ontbeert nog steeds openbare toiletten in de binnenstad. En de sloop van het enige exemplaar aan de Kapelstraat naast het stadhuis, heeft de kwestie alleen maar nijpender gemaakt. Daarop wijst het Leidse Platform Gehandicapten in een brief aan het stadsbestuur.

Openbare toiletten is een onderwerp dat met regelmaat komt bovendrijven op de politieke agenda, maar dat leidt zelden of nooit tot resultaat. Sinds de sluiting van het ondergrondse toilet aan de Vismarkt, begin jaren negentig, wordt er zo om de drie á vier jaar over geklaagd. En op de nationale plasdag wordt jaarlijks een lijst uitgebracht van steden waar het slecht is geregeld en daar prijkt Leiden steevast op. Ook bleek uit een test van deze krant, enkele jaren geleden nadat V&D was gesloten, dat winkels en horecazaken niet echt zitten te wachten op bezoekers die alleen even een kleine of grote boodschap moeten doen.

In 2013 werd er aan de Kapelstraat wel een toiletgebouw neergezet, maar die is nu vanwege de verbouwing aan het stadhuis met de grond gelijkgemaakt. En er is geen goed alternatief. Daar wees het platform in december al op in een brief, en omdat de gemeente niet antwoordde, is er nu een herinnering gestuurd. Want het ontbreken van een goede plee is ongemakkelijk voor bezoekers van de binnenstad, en al helemaal voor gehandicapten. ’Het verbaast ons dat deze primaire voorziening nog steeds niet is geregeld, terwijl Leiden ernaar streeft de beste binnenstad van Nederland te worden’, zo staat in de brief. ’Wij vernemen graag welke stappen er genomen gaan worden om op korte termijn, op meerdere plekken in Leiden het liefst, openbare toiletten en invalidentoiletten te plaatsen.’

Of het stadsbestuur dit keer wel reageert, wordt na de zomer duidelijk.

Net binnen