Jeugdig talent straalt in sobere voorstelling van Kunstklank op Noordwijks landgoed

Een van de kunstwerken van Judith de Haas op landgoed Calorama.© Foto Monica Stuurop

Theo de With
Noordwijk

Kunstklank staat bekend om haar grootschalige theaterproducties in de open lucht. Vaak op het strand of in de duinen. Door de coronacrisis heeft het Noordwijkse gezelschap een flinke stap terug moeten doen.

In maart moest Kunstklank de voorstellingen van ’Winterreis’ halverwege de reeks afbreken vanwege de coronamaatregelen. Het is onzeker of deze productie hervat kan worden. Voor deze zomer stonden voorstellingen gepland op landgoed Nieuwe Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Ook die zijn afgeblazen omdat te veel spelers en zangers betrokken zouden zijn.

Achter de schermen is ondertussen wel gewerkt aan een kleinere voorstelling. Omdat de regels sinds 1 juli zijn versoepeld, kon donderdag ’Zomerreis 1.5’ in première gaan. Er wordt gespeeld op landgoed Calorama in Noordwijk en per keer worden er maximaal dertig bezoekers toegelaten.

Het publiek wandelt over het landgoed en komt onderweg vier kunstwerken van Judith de Haas tegen en krijgt op het zogeheten Jeroensveld enkele optredens voorgeschoteld. Vanwege de druilerige regen is donderdagavond het programma omgegooid. We lopen eerst langs de kunst en eindigen in het koetshuis om daar droog van de muziek, de liederen en de teksten te kunnen genieten.

Van de kunstwerken maken de negentien handen de meeste indruk. Ze staan in een grasveld en reiken naar elkaar, maar raken elkaar niet. Het aantal verwijst naar covid-19, het beruchte virus.

De muzikale voorstelling in het koetshuis is vervolgens sober en van korte duur. De liederen en teksten en de bijbehorende choreografie met rookeffecten zouden buiten wellicht beter tot hun recht komen. De hoofdrol is nadrukkelijk voor de zang. Herma van Piekeren geeft als meespelend artistiek leider van Kunstklank alle ruimte aan de drie jonge talenten om te stralen.

Kunstklank: ’Zomerreis 1.5’, regie: Pim Veuling. Spel: Herma van Piekeren, Lotte Pierik, Job Greuter en Korneel Defrancq. Te zien: t/m zondag 19 juli op landgoed Calorama, Noordwijk. Meer info: www.kunstklank.nl

Net binnen