Plan voor 74 woningen aan Weidehof en Hoflaan in Leiden na korte vertraging gepresenteerd

Het project Weidehof-Hoflaan nabij de Boshuizerkade.
© Afbeelding architectenbureau FARO
Leiden

Het plan was al aangekondigd, maar woningcorporatie Portaal heeft nu officieel een vergunningaanvraag ingediend voor de bouw van een appartementencomplex aan de Weidehof en Hoflaan. Het gaat in totaal om 74 woningen, verdeeld over drie blokken.

De wijk Boshuizen, tussen de Churchilllaan en de spoorbaan naar Utrecht, ondergaat een enorme gedaanteverwisseling. In de Schrijversbuurt zijn de afgelopen al honderden nieuwe woningen verrezen, onder meer op de voormalige voetbalvelden langs de Boshuizerkade. En daar blijft het niet bij. Op het oude ROC-terrein wordt momenteel driftig geklust aan tientallen zelfbouwwoningen en nabij de hoek met de Haagweg wordt een wooncomplex voor werkende jongeren gebouwd. Bij de Telderskade wordt momenteel een nieuw schoolgebouw neergezet, waarna daar tegenover een omvangrijk overdekt sportcentrum moet verrijzen.

In het midden van de wijk stonden enkele sterk verouderde flats uit de wederopbouwperiode. Het deel daarvan aan Weidehof en Hoflaan wil Portaal vervangen door nieuwe exemplaren, volgens een ontwerp van FARO architecten uit Lisserbroek. Het bouwproject kwam eerder dit jaar in het nieuws omdat de tijdelijke bewoners eruit moesten. Dat wisten ze vooraf, maar vanwege de coronacrisis vonden onder meer GroenLinks en de SP dat ze langer mochten blijven.

Dat zorgde voor een bescheiden vertraging van het project, maar Portaal zet nu door met de vergunningaanvraag. De gemeenteraad buigt zich komend najaar over de plannen waarna sloop en bouw volgen, als bezwaren uitblijven.

Net binnen