’Drakentanden’ uit WO-2 gevonden bij Villa Vredesteyn

De bunkers achter in het bollenland tijdens de oorlog.© foto SOS

De ’drakentanden’ die onder de schuur van Rotteveel bleken te liggen.© foto SOS

Sjaak Smakman
Sassenheim

Bij het voorbereidende werk voor de bouw van de laatste 130 woningen in Overteylingen zijn achter Villa Vredesteyn zogeheten drakentanden uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

Dze puntige betonnen blokken dienden tijdens de oorlog als tankversperring. De blokken lagen onder de bollenschuur van L. Rotteveel & Zonen Export. De bollenschuur moet het veldruimen voor de nieuwbouw. De schuur is na de oorlog gebouwd.

Stichting Oud Sassenheim tast in het duister over de precieze herkomst van de blokken. Voorzitter van de SOS-werkgroep Historie en amateur-archeoloog Aad van der Geest weet dat de Duitsers achter villa Vredesteyn drie bunkers hebben gebouwd. Mogelijk waren dit slaap- en verblijfsvertrekken.

Villa Vredesteyn zelf diende in de oorlog als Duitse commandopost. ,,Natuurlijk is het mogelijk dat die drakentanden in het bollenland zijn geplaatst als versperring voor aanvallende geallieerde tanks uit het westen. Langs de gehele kust van West-Europa hadden de Duitsers verdedigingswerken aangelegd, de Atlantikwall. In Noordwijk zijn daarvan nog restanten te zien”, aldus de SOS-man.

De drie bunkers achter villa Vredesteyn zijn kort na de oorlog vernietigd. Van drakentanden was de SOS echter niets bekend. Restanten van het verdedigingscomplex en ook de drakentanden zijn mogelijk onder de grond gemoffeld. Dat gebeurde in die tijd wel meer.

Stichting Oud Sassenheim heeft nog overwogen iets met de drakentanden te doen, maar zag geen kans daarvoor een goede bestemming te vinden.

Net binnen