Groen dak op Gebr. de Nobel: Leids poppodium gebruikt de sluiting voor een aantal veranderingen aan het pand

Het dak van Gebr. de Nobel tussen de Lange Scheistraat en de Marktsteeg in Leiden ziet er sinds deze week een stuk groener uit

Het dak van Gebr. de Nobel tussen de Lange Scheistraat en de Marktsteeg in Leiden ziet er sinds deze week een stuk groener uit© Foto Hielco Kuipers

Theo de With
Leiden

Gebr. de Nobel heeft sinds deze week een groen dak. Het Leidse poppodium gebruikt de noodgedwongen sluiting voor een aantal verandering aan het pand.

Het dak van Gebr. de Nobel is de afgelopen dagen beplant met sedumplantjes. Directeur Ruud Visser is er trots op dat het Leidse poppodium op deze manier ook een steentje bijdraagt aan de vergroening van de stad.

,,En hier blijft het niet bij’’, zegt hij. ,,Er komen in het voorjaar ook nog bloembakken op het dak. Daarin kweken we kruiden, die we gebruiken in de maaltijden die aan optredende bands worden geserveerd.’’

Rokersruimte

Vanwege de coronacrisis houdt Gebr. de Nobel de deuren noodgedwongen gesloten. Deze sluiting is aangegrepen om een aantal veranderingen door te voeren in het pand aan de Marktsteeg. Zo is de grote zaal al onder handen genomen. De rokersruimte is verdwenen en de muurtjes tussen de zaal en het bargedeelte zijn gesloopt, waardoor de capaciteit is toegenomen tot meer dan achthonderd bezoekers.

Nu de zonnepanelen op het dak gezelschap hebben gekregen van sedumplantjes wil directeur Visser als volgende de entree en de foyer aanpakken. ,,Ik heb deze week met een aannemer gekeken en er wordt nu getekend aan het plan’’, zegt hij. ,,Het idee is om die brede trap uit de foyer te halen, waardoor veel meer vloeroppervlakte ontstaat. Als we dan ook nog de garderobe vervangen door lockers, krijgen we nog meer ruimte. We hopen dat bezoekers hierdoor na een concert langer blijven hangen. Dat is niet alleen goed voor de sfeer, maar ook voor de baromzet. Voor een poppodium als het onze is dat een belangrijke inkomstenbron.’’

Kleine optredens

In deze verruimde en vernieuwde foyer wil Visser ook een podium neerzetten, zodat er kleine optredens kunnen worden gegeven. ,,De grote zaal, de kleine zaal en de foyer kunnen in zo’n situatie los van elkaar gebruikt worden. Zeker voor lokale muzikanten kan zo’n foyer een fijne ruimte zijn om te spelen. Als er niet heel veel publiek is, zit je in elk geval niet tegen een lege zaal aan te kijken. Dat is nooit leuk.’’

Ruud Visser gaat ervan uit dat Gebr. de Nobel in september weer volledig open kan voor publiek. Hij hoopt dat de verbouwing tegen die tijd voltooid is.

Net binnen