Vrijspraken en lagere celstraf voor Alphenaren in zaak van omkatten auto’s

Maarten Bakker
Alphen aan den Rijn

Het Openbaar Ministerie lijdt een gevoelige nederlaag in een strafzaak tegen drie Alphenaren die werden verdacht van het omkatten en de verkoop van gestolen auto’s, en het bezit van gestolen auto-onderdelen. Ze zouden volgens het OM gezamenlijk een criminele organisatie hebben gevormd. Twee verdachten zijn vrijgesproken door de Haagse rechtbank. De derde verdachte krijgt een celstraf van twee jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Tegen deze 33-jarige man had het Openbaar Ministerie een celstraf van vijf jaar geëist. Tegen de 35-jarige broer van de ze man had het OM een celstraf geëist van vier jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Een 25-jarige vriend van beide broers hoorde twee weken geleden, tijdens de zitting, vier jaar cel tegen zich eisen. Maar de 35-jarige Alphenaar en de 25-jarige Alphenaar gaan dus helemaal vrijuit.

Lees ook: OM eist tot vijf jaar cel voor omkatten auto’s met gestolen onderdelen: ’De verdachten hadden geen tijd voor legale inkomsten’

De veroordeelde 33-jarige Alphenaar huurde twee loodsen, in Bodegraven en Nieuwerkerk aan den IJssel, en een opslagruimte bij Q-box in Alphen aan den Rijn. Bij de loods in Nieuwerkerk vond de politie een gestolen Volkswagen Polo. Hij zou een gestolen Audi en BMW verhandeld hebben. In zijn opslagruimte in Alphen vond de politie tijdens een doorzoeking bovendien vele auto-onderdelen die ook van diefstal afkomstig zouden zijn.

De rechtbank vindt dat ook de beschuldigingen tegen hem niet allemaal bewezen zijn. Bovendien was er geen sprake van dat hij met de twee medeverdachten een criminele organisatie vormde. Wel meende de rechtbank dat de hoofdverdachte onderdeel uitmaakte van een ander, crimineel circuit, waarin gestolen auto’s worden onttakeld en met de onderdelen andere auto’s worden omgekat.

Net binnen