Leiden krijgt deze maand zijn eerste Zwemwaterweek: Zwemvierdaagse, Obstacle swim en veel meer

De zwemvierdaagse - hier een beeld uit 2018 - keert dit jaar weer terug in zwembad De Vliet.

De zwemvierdaagse - hier een beeld uit 2018 - keert dit jaar weer terug in zwembad De Vliet.© Archieffoto Hielco Kuipers

Paul van der Kooij
Leiden

De Sleutelstad krijgt van 23 tot en met 28 augustus zijn eerste Zwemwaterweek.

Naast de traditionele Zwemvierdaagse in zwembad De Vliet, biedt die ook een Obstacle swim in zwembad De Zijl die dagelijkse zwaarder wordt: niet alleen wordt de stormbaan steeds pittiger, deelnemers moeten ook steeds meer kleren aan. Starttijd is in beide gevallen 19.00 uur.

Verder zijn er workshops, clinics en demonstraties. De workshops - zoals waterpolo, wedstrijdzwemmen en salto’s maken - worden op dinsdag en woensdag vanaf 15.00 uur in De Zijl gehouden. Demonstraties en clinics staan vanaf 20.30 uur op het programma in De Vliet, wanneer de zwemmers van de avondvierdaagse hun tien keer vijftig meter erop hebben zitten.

Voor de clinics en demonstraties tekenen Eerste Leidse Studenten Zwem en Waterpolo Vereniging (ELSZWV) Aquamania Gymsport Leiden, de Leidse Onderwatersport Vereniging Calypso, de Leidse Studenten Duikvereniging, de Leidse Reddingsbrigade, Levitas en ZVL-1886.

Wie ook buiten de baden wat wil, kan dagelijks van 9.00 tot 13.00 uur meedoen aan de recreatieve Triatlon. Onder leiding van welzijnsorganisatie Incluzio wordt er niet alleen gezwommen in De Vliet, maar ook gelopen en gefietst.

Dat Leiden een Zwemwaterweek krijgt, komt door een combinatie van factoren. De groep die veertig jaar lang de zwemvierdaagse organiseerde, vond het na veertig tijd om het stokje over te dragen. Sport in beeld, een stichting die Leiden leuke breedtesportevenementen biedt als avondvierdaagse, de kerstijsbaan en Santarun, besloot het combineren met iets dat ze vorig jaar ook had gedaan: aardige dingen in de zwembaden doen, een beetje ter promotie. Normaliter wordt de zwemvierdaagse een het begin van de vakantie gehouden, door corona is dat opgeschoven: ,,We hoopten dat er dan meer mogelijk is. En dat is ook zo’’, meldt woordvoerder Jeroen Weijermars.

Meer informatie, ook over ticketprijzen en verplichte reserveringen, op Leidsezwemwaterweek.nl.

Net binnen