Fris ogend DIOK schiet uit de startblokken en stuurt Oemoemenoe met monsternederlaag (85-0) terug naar Zeeland [video]

DIOK-jeugdexponent Twan Bell is de verdediging van Oemoemenoe te snel af.

DIOK-jeugdexponent Twan Bell is de verdediging van Oemoemenoe te snel af.© Foto Taco van der Eb

Pieter van der Vliet
Leiden

De start van het nieuwe rugbyseizoen kon voor DIOK niet beter verlopen. In de eerste ronde wonnen de Leidenaars met 85-0 van het Zeeuwse Oemoemenoe.

De regerend landskampioen stond aan de Smaragdlaan te popelen om weer aan de slag te gaan. Inmiddels een halve eeuw oud, maar frisser ogend dan ooit, speelde DIOK het arme Oemoemenoe in 80 minuten volledig van het veld. En dat in een nieuwe competitie-opzet, waarbij eerst met 16 ploegen een halve competitie gespeeld wordt, waarna de top acht het tegen elkaar opneemt voor de titel.

Het werd zaterdagmiddag snel duidelijk dat het krachtsverschil te groot was. De thuisclub speelde vrij uit en deed dat met een handje vol nieuwe gezichten.

De in Leiden razend populaire Argentijnse scrumhalf Benjamin Propato Garcia koos voor een vertrek naar Barcelona en wordt dit seizoen vervangen door de frêle Samoaan Kolio Lemalu.

Versterking in de eerste rij komt van Francis Appleton (ex RC Waterland) voor de nog immer geblesseerde Jake Stamenkovic. De Litouwer Daividas Krecius staat geposteerd als fullback en de driekwarten zijn verder aangevuld met onder andere de Zuid-Afrikaan Jean Hugo.

DIOK beschikt daarnaast over een brede selectie waarin plaats is voor veel jong talent uit de eigen opleiding als Twan Bell, Taffy Kahemba, Tom van Loon en Sem Verplancke. Het publiek werd de grote winnaar, want zag bij vlagen volwassen en snel rugby dat de opmaat moet worden voor een nieuwe titel. Voor DIOK scoorde Daan van de Avoird (4), Tom Altink (2), Twan Bell (2), Illie Greeve (2 plus 9 conversies), Stefan Oord, Sem Verplancke en Kolio Lemalu.

The Bassets uit Sassenheim verloor in Oisterwijk de eerste wedstrijd. De equipe van nieuwe coach Kathy Turnbull ging in Brabant met 35-14 ten onder tegen The Oysters. Overigens waren Turnbull en enkele spelers zelf niet aanwezig bij de ouverture vanwege haar bruiloft.

Daarbij komt dat de Sassenheimers nog niet compleet zijn omdat er nog gewacht wordt op het vrijgeven van buitenlandse spelers. Het verlies wordt beschouwd als een valse start, want juist in de wedstrijden tegen de nieuwkomers moeten de punten opgehaald worden, weet ook Bassets-speler Dominique Kuhn.

,,Aan de ene kant ben je blij dat je weer mag spelen, maar je weet ook dat het lastig wordt. Komende week zal het op ons trainingsveld drukker worden. Dat moet ook wel, want zondag spelen we thuis tegen het Amsterdamse Ascrum en dat is geen slechte ploeg”. De punten werden gescoord door Michiel van der Plas, Niels Kuhn en Mark van Loon.

Net binnen