Blijf alert. Ook via een officiële boekingssite proberen internetboeven je uit

Bestaat het huis op Mallorca echt?

Bestaat het huis op Mallorca echt?© Frank Meitzke/Pixabay

Ed Brouwer

Wees scherp wanneer je via internet een vakantie-adres op Mallorca huurt. Maar niet alleen daar. Lezer Louis Altena waarschuwt ervoor na een vervelende ervaring.

Altena had een prachtige villa met zwembad op Mallorca gereserveerd via de site Agoda.com. Tot zijn teleurstelling kreeg hij een e-mail van een zekere Emma Motley die zich verontschuldigde dat er een fout was gemaakt en de villa toch niet beschikbaar was. Ze had wel een mooi alternatief in de buurt voor hem. Dat moest hij dan betalen via Airbnb. De link naar die website bleek tot zijn schrik vals te zijn, net als het telefoonnummer dat Emma gaf. Tot zijn geluk had hij nog niets betaald.

Nadien heeft hij hierover contact gehad met Agoda die het uitzoekt en met Airbnb, de Spaanse politie, toeristeninformatie op Mallorca en zelfs de ambassade. ,,Het trieste is dat je een boeking bij een officiële site maakt, Agoda, en dat deze informatie dus toch bij criminelen terecht komt!”

Graafwerk bracht hem op twee Engelse nieuwssites die melding maken van gedupeerden en aanhouding van twee frauderende werknemers bij een reisbedrijf op Mallorca. Toeristen die accommodatie zoeken krijgen het advies goed te controleren met wie ze in zee gaan, voordat geld wordt overgemaakt. Bij ons adviseert de Fraudehelpdesk goed te letten hoe mails zijn geschreven - slecht, onpersoonlijk of juist overdreven beleefd dan wel dwingend. Let ook op of er wordt gereageerd op zaken die nog niet zijn besproken.

’Hoe meer van deze kenmerken aanwezig zijn, hoe groter de kans dat u met een oplichter te maken heeft.’ Controleer beschikbare gegevens goed, bel zo nodig bij twijfel en check adressen ook op Google Maps waar je tot op straatniveau kunt controleren of accommodaties ook echt bestaan en overeenkomen met getoonde plaatjes.

Voor meer info, kijk hier

Net binnen