Alphense politiek wil speculatie met dure appartementen boven Aarhof tegengaan

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De Alphense gemeenteraad wil dat wethouder Gerard van As (woningbouw/Nieuw Elan) een antispeculatiebeding opneemt in het contract met de projectontwikkelaar van winkelcentrum Aarhof. Kopers van nieuw te bouwen huizen worden verplicht zelf in de panden te wonen.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad steunde het donderdagavond het voorstel van de Christenunie voor een ’zelfbewoningsplicht’ voor dure en middeldure koopappartementen. De VVD verklaarde zich tegenstander.

Eigenaar SB Real Estate wil de Aarhof omvormen tot een woonwinkelcomplex. Onderdeel van de ruim honderd miljoen euro kostende metamorfose is de bouw van twee woontorens met in totaal 300 nieuwe woningen.

Van As staat achter de wens van de gemeenteraad. Hij wil ook op andere manieren voorkomen dat nieuw te bouwen naar beleggers gaan of anderszins in prijs stijgen door speculatie. Een daartoe ingediende motie van de SP nam hij over.

Met ingang van volgend jaar kunnen gemeenten harder optreden tegen investeerders die woningen opkopen en ze daarna voor hoge prijzen verhuren.

Net binnen