Taptoe 2021: gloedvol enthousiasme in de stromende regen

Gymsport Leiden bij het voorbijgaan aan het standbeeld van burgemeester Van der Werf, waar ook de huidige burgemeester Henri Lenferink de stoet aanschouwt.© Foto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

Gymsport Leiden is de winnaar van de Taptoe 2021, gevolgd door rugbyclub Diok en de korfballers van Pernix. In de stromende regen presenteerden de leden hun club met gloed.

Het regent deze zaterdag eigenlijk voortdurend, maar echt grote plensbuien blijven nog uit. Die zijn volgens Buienradar gereserveerd voor het de pak ’m beet anderhalf uur dat de clubs, verenigingen en fanfares zich presenteren tijdens de Taptoe. Geeft niets, natuurlijk, het is bepaald niet de eerste keer.

Het betekent wel dat publiek zich al vroeg meldt om de echt droge plekjes langs de route te kunnen claimen. Ruim voor zevenen zijn ’luxe’, droge staplaatsen zoals bij de Hema en de Van Haren allemaal al bezet. De tweederangs ruimte onder riggeltjes en uitsteeksels van andere zaken, volgt kort erop. Maar als de vrolijke stoet kinderen om 19.30 uur de verzamelplek op de Kaasmarkt heeft verlaten en de Haarlemmerstraat in draait, is het alweer helemaal zoals vroeger en staan de mensen rijendik langs de route onder hun bledderdrooghouders.

Enthousiasme

De vereniging die wielerclub Swift aflost en volgend jaar als winnaar de Taptoe mag aanvoeren is Gymsport Leiden. De jury is onder de indruk van de grote groep superenthousiaste leden die desondanks gedisciplineerd voorbijtrekt. De vrolijkheid spat er vanaf, zelfs als halverwege de verwachte plensbui zich inderdaad aandient.

De tweede en derde Joppenszprijs gaan naar twee jarigen in de stoet: Diok en Pernis, die hun halve respectievelijk hele eeuwfeest vieren.

Daarbij maakt vooral Diok werk van het jaarlijkse taptoethema ’Lint van licht’. De landskampioen rugby draagt fraai verlichte doelpalen met zich mee en gedeeltelijk zelfs letterlijk een fel verlicht lint. En wie ze desondanks niet ziet langs alle paraplus’s, heeft ze toch zeker horen langskomen, wát een enthousiasme.

Bij Pernix intussen, straalt de eenheid ervan af. Aangevoerd door een fraai verlichte fiets waarmee het publiek geïnformeerd wordt over het 100-jarig bestaan, trekt een geheel oranje stoet voorbij. Paraplu’s, verlichting en zelfs alle regenjasjes zijn bi de kersverse erepenninghouder uitgevoerd in de oranje clubkleur. En ook hier laten de leden luidkeels blijken hoezeer zij het bij hun korfbalvereniging naar de zin hebben.

Uitreiking van de Joppenszprijzen is op 28 oktober tijdens Sportpunt71, waar bestuurders van sportverenigingen, politici en journalisten elkaar ontmoeten.

Net binnen