Lezersdilemma: Kan ik met geld mijn ex uit onze straat weren?

Op deze leggen lezers een dilemma voor. Anderen reageren hierop. Vandaag: Kan ik met geld mijn ex uit onze straat weren? Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

Natasja was blij dat ze van haar ex-man af was. Nu wil hij bij haar aan de overkant komen wonen. Moet ze proberen daar iets tegen te doen?

Natasja (46): „Hij leek een fantastische kerel. Leuke kop, sportief, gezellige prater en vol verhalen. Daarom viel ik als een blok voor hem, toen ik begin twintig was. We trouwden snel. Te snel, achteraf gezien. Maar ik was verliefd, ik wilde bij hem zijn en hij kon niet wachten om los te komen van zijn dominante vader. Niet de beste redenen voor een huwelijk, maar we waren jong en optimistisch, dus waren we best gelukkig in ons kleine flatje.

Dat wil zeggen: de eerste maanden. Want toen ontdekte ik zijn nare kantjes. Hij probeerde de baas over me te spelen en wilde bepalen wat er in huis gebeurde. Het kwam zo ver dat hij me ’s morgens opdroeg wat ik ’s avonds voor hem moest koken en dat ik de wind van voren kreeg als zijn overhemden niet op tijd gestreken waren. Toen hij ook nog geweld tegen me begon te gebruiken, ben ik bij hem vertrokken. Veilig terug naar mijn ouders.

Hij heeft me dat erg kwalijk genomen en stond de eerste tijd nog vaak avonden lang met zijn auto bij ons voor de deur. Vermoedelijk hoopte hij zo opnieuw met me in contact te komen, vast om me over te halen om weer bij hem te komen. Maar nadat ik klappen van hem had gehad, wist ik zeker dat ik nooit meer naar hem terug wilde. Met hulp van mijn ouders en mijn broer lukte het om hem op afstand te houden, maar ik ben nog lang bang voor hem geweest. Vooral toen ik via via hoorde dat zijn nieuwe vriendin ook bij hem was weggegaan omdat hij zijn handen niet kon thuishouden.

Na een paar jaar ben ik opnieuw getrouwd. Mijn nieuwe man is misschien wat saai, maar hij is lief, eerlijk en zorgzaam. Niet alleen voor mij, maar ook voor onze twee dochters en mijn bejaarde ouders. We hebben samen nu al bijna twintig jaar een prima leventje. Of beter gezegd: we hadden een prima leventje. Tot ik hoorde dat mijn ex weer opduikt.

Want een vriendin vertelde dat hij binnenkort misschien bij ons aan de overkant komt wonen. Op haar werk hoorde ze dat hij een bod had gedaan op een huis tegenover ons. En dat hij op dit moment de hoogste bieder is. Mijn vriendin werkt in de woningsector en mag die informatie helemaal niet delen, maar omdat ze me wil waarschuwen ging ze even buiten haar boekje. Ik baal als een stekker nu ik hem misschien weer bij me in de buurt krijg. Daarom wil er alles aan doen om de rust in mijn leven vast te houden. Mijn vriendin stelt voor dat we de verkoper van het huis wat geld toestoppen, zodat die het aan de op één na hoogste bieder verkoopt. Daarmee zouden we mijn ex de pas afsnijden.

Aan de ene kant vind ik het te ver gaan als we onze spaarpot aanspreken om mijn ex op afstand te houden. Maar mijn man vindt het heel wat waard als we rust in ons leven houden. Dus hij betaalt graag. Wat is verstandig?”

Net binnen