Lorentz’ laatste toren ziet eind 2023 uit over Leiden; verhuur kantoorkolos begonnen

Het parkje voor de deur is een van de opties, maar zeker niet de enige, voor de plek van de taxistandplaats en fietsenstalling.

Het parkje voor de deur is een van de opties, maar zeker niet de enige, voor de plek van de taxistandplaats en fietsenstalling.© Illustratie A2 Studio

© illustratie A2 Studio

Het parkje voor de deur is een van de opties, maar zeker niet de enige, voor de plek van de taxistandplaats en fietsenstalling.

Het parkje voor de deur is een van de opties, maar zeker niet de enige, voor de plek van de taxistandplaats en fietsenstalling.© illustratie Neutelings Riedijk Architects

© illustratie Neutelings Riedijk Architects

© illustratie Neutelings Riedijk Architects

1 / 5
Binnert Glastra
Leiden

De verhuur van de derde en laatste toren van project Lorentz bij Leiden Centraal is begonnen. Naast de taxistandplaats is een groot bord geplaatst waarmee makelaars Barnhoorn en CBRE de circa 70 meter hoge kantoortoren aanprijzen, die er naar verwachting eind 2023 staat.

De eerste twee torens van Lorentz bevatten appartementen en zijn anderhalf jaar geleden opgeleverd. Naar een investeerder voor de derde toren was het even zoeken. Het is ABC Vastgoed geworden, dat er 19.000 vierkante meter aan kantoorruimte neerzet. De omgeving van het station Leiden Centraal is in de regionale kantorenstrategie een van de weinige overgebleven plekken waar nog wordt aangestuurd op extra kantoorruimte.

(Tekst gaat door onder de foto)

Eind 2023 is het gat op de hoek van het Schuttersveld naar verwachting ook opgevuld.

Eind 2023 is het gat op de hoek van het Schuttersveld naar verwachting ook opgevuld.© Archieffoto Hielco Kuipers

Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten sluit naadloos aan bij de twee eerder gebouwde torens uit het project en volgt het masterplan dat in 2012 voor het stationsgebied gemaakt werd (en momenteel overigens weer ter discussie staat). Hoge gebouwen worden gebouwd op lagere maar bredere ’sokkels’, wat ertoe moet leiden dat voorbijgangers op straat minder in de gaten hebben hoe hoog en massaal het eigenlijk is.

Hoog

Of dat bij deze derde toren gaat lukken, de hoogste van de drie, valt te bezien. Alleen al de zes lagen van de sokkel zijn samen bijna net zo hoog als het bestaande witte kantoorgebouw aan het Schuttersveld ernaast. Daarbovenop komt een toren van nog eens veertien verdiepingen - waarvan de bovenste dan iets uitkomt boven de SVB-toren aan de andere kant van de taxistandplaats.

(Tekst gaat door onder de foto)

De sokkel van het nieuwe kantoorgebouw is bijna net zo hoog als het bestaande kantoor ernaast (links)

De sokkel van het nieuwe kantoorgebouw is bijna net zo hoog als het bestaande kantoor ernaast (links)© illustratie A2 Studio

De plaatjes en de brochure beloven ruime, lichte, duurzame en levendige kantoorruimtes, waarin met name op de onderste etages veel aandacht is voor flexwerk. De indeling is ook flexibel. Zeker huurders die veel vierkante meters willen, kunnen die in overleg inrichten. De bouw begint als ABC voldoende huurders heeft gevonden. Het bedrijf hoopt eind volgende maand een beslissing te kunnen nemen.

Voor het gebouw is op de impressies een parkje te zien voor de terrassen van horeca op de begane grond. Dat is vooralsnog wensdenken. Op die plek staan nu de taxistandplaats en de fietsenstalling die momenteel voor 2 ton wordt opgeknapt. Ze verdwijnen op enig moment wel, maar er is nog niet besloten wat ervoor terug moet komen. Dat kán een parkje zijn, maar alles is nog mogelijk. Zo oppert de gemeente in een visie op het stationsgebied ook een gebouw om het Stationsplein een afgesloten wand te kunnen geven, een minder onderhoudsgevoelige taxistandplaats, een fietsenstalling en kiosken.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Illustratie A2 Studio

Op het bouwterrein verrees onlangs een grote bouwkeet, maar die heeft met het project niets te maken. Deze keet hoort bij het project Octagon, tussen Ballonpad en Stationsweg. De kans is groot dat de keet voor de bouw van de Lorentztoren moet worden afgebroken voordat Octagon klaar is. De bouwers gaan er echter vanuit dat het project dan wel ver genoeg gevorderd is om een onderkomen te maken in hun eigen bouwwerk.

© illustratie A2 Studio

Net binnen