GGD Hollands Midden: grote zorgen over toename corona in verpleeghuizen

Marieta Kroft
Leiden

De GGD Hollands Midden maakt zich grote zorgen over coronabesmettingen in zorg- en verpleeghuizen. Steeds meer 71-plussers testen positief en datzelfde geldt voor zorgmedewerkers.

Het aantal besmettingen is de afgelopen week in alle leeftijdsgroepen gestegen, maar in het bijzonder onder de 71-plussers, meldt de GGD in een persbericht. Van deze groep testte 27 procent positief. De week ervoor was dat 19 procent. Van de zorgmedewerkers testte 16 procent positief.

Door deze stijging ’verandert het werk ingrijpend’, aldus de GGD. De medewerkers bij de gezondheidsdienst die zich met uitbraken bezig houden, richten zich nu vooral op het indammen van besmettingen onder de meest kwetsbare ouderen. Dit omdat juist zij een groter risico lopen op ernstige ziekte en overlijden.

De GGD schenkt daarom minder aandacht aan ’clusters’ bij bedrijven, kinderopvang- en onderwijsinstellingen. Een cluster bestaat uit drie of meer besmettingen verbonden aan één plaats en tijd. Scholen zijn nu zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen. De GGD blijft wel bereikbaar voor vragen en voor overleg.

Maatregelen

De GGD heeft alle zorg- en verpleeghuizen aangeschreven met de vraag bestaande adviezen met betrekking tot corona, ’streng op te volgen’ en extra maatregelen in te voeren. Voorbeelden van extra maatregelen zijn het opnieuw invoeren van het mondkapje en de 1,5 meter afstand.

Op het coronadashboard van de rijksoverheid staat dat sinds 18 oktober 82 bewoners in de verpleeghuizen in Hollands Midden positief zijn getest. Inmiddels is er in veertien van de circa honderd verpleeghuizen corona. Begin oktober was dat er nog maar in één huis.

Net binnen