Betere hooikoortsvoorspelling met DNA-techniek Naturalis

Glaskruid blijkt hooikoorts te geven, maar dat werd tot nu toe niet herkend. De pollen kijken sprekend op die van die niet allergene brandnetel.

Glaskruid blijkt hooikoorts te geven, maar dat werd tot nu toe niet herkend. De pollen kijken sprekend op die van die niet allergene brandnetel.© Foto Wikipedia

Wilfred Simons
Leiden

Een DNA-techniek die metabarcoding heet, blijkt beter in staat te zijn om vast te stellen welke hooikoorts veroorzakende pollen in de lucht zweven dan de standaard methode, waarbij een analist de pollen door een microscoop bekijkt.

Hooikoortsonderzoekers herkennen de allergene pollen aan hun vorm. Op basis van het aantal pollen dat ze in hun pollenmeters aantreffen, maken ze een vijfdaagse hooikoortsverwachting. Ook op het dak van het LUMC staat zo’n meter.

Ecoloog Marcel Polling van Naturalis Biodiversity Center ontwikkelde een techniek die pollen herkent aan hun DNA. Daarmee kan hij meer soorten ’zien’ dan met traditioneel onderzoek mogelijk is. Onder meer blijkt glaskruid (Parietaria), dat oprukt vanuit het Middellandse Zeegebied, ernstige hooikoortsklachten te geven. De pollen van glaskruid lijken sprekend op die van brandnetels, die niet allergeen zijn. Ze zijn daarom niet herkenbaar onder een microscoop.

Polling ontdekte ook dat een hybride els (Alnus x spaethii), die in veel steden is aangeplant, hooikoorts veroorzaakt. Elzen staan er toch al om bekend dat zij hooikoorts opwekken, maar deze soort bloeit al in december.

Net binnen