Delen Avifauna dicht vanwege landelijke ophokplicht voor pluimvee, na ontdekking vogelgriepgeval in Zeewolde

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Avifauna heeft delen van het Alphense vogelpark afgesloten, nadat in Zeewolde een geval van vogelgriep is ontdekt.

De maatregelen zijn het gevolg van de ophokplicht die sinds dinsdag 26 oktober 12.00 uur geldt. Demissionair minister Carola Schouten heeft hiertoe besloten na de ontdekking van een zieke vogel in een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde.

,,We hebben een aantal maatregelen getroffen’’, zegt Avifauna-woordvoerder Pamela Stolze. ,,De pauwen en zijdehoenders zitten in binnenverblijven en de Cuba-volière met flamingo’s is dicht. Daar kunnen parkbezoekers niet meer doorheen lopen, zoals anders kan. Verder hebben we een deel van het park, aan één kant van de vijver, afgesloten voor publiek.’’

De ophokplicht komt een paar dagen voor het einde van het zomerseizoen en levert daarom niet veel problemen op. Vanaf 1 november begint het rustige winterseizoen. Het park is dan nog wel open, maar er zijn geen vogeldemonstraties en andere activiteiten. Er geldt dan ook een lager toegangstarief.

Avifauna heeft vaker te maken gehad met beperkingen door vogelgriep. De afgelopen jaren kwam het regelmatig voor dat delen van het park gedwongen dicht moesten. De Cuba-volière gaat dan dicht en diverse vogels, zoals zijdehoenders, blijven binnen.

Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is in Zeewolde ’hoogpathogene’ vogelgriep (H5) ontdekt. Om verdere besmetting te voorkomen zijn de 36.000 dieren in het pluimveebedrijf geruimd.

Net binnen