’Avondlockdown’ vanaf zondag, scholen blijven open, mondkapjes op scholen

ANP
Den Haag

Veel zaken moeten de komende tijd hun deuren sluiten vanaf 17.00 uur. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er wordt wel aan aanvullende maatregelen gedacht zoals het dragen van mondkapjes.

Met die maatregelen hoopt het kabinet het aantal coronabesmettingen te verminderen, om de zorg uiteindelijk te ontlasten. Dat bevestigen bronnen vrijdagmiddag na berichtgeving door de NOS.

Niet-essentiële winkels (zoals kleding- en meubelzaken), de cultuursector (theaters en bioscopen), doorstroomlocaties als musea en amateursportclubs moeten de deuren sluiten tussen 17.00 uur en 5 uur 's ochtends. De maatregelen gaan zondag in.

Met de zogenoemde 'avondlockdown' volgt het kabinet het advies van het Outbreak Management Team (OMT) op. Welke maatregelen er precies worden getroffen in het onderwijs moet nog blijken. Het ministerie van Onderwijs is daarover nog in gesprek met de onderwijskoepels.

Het OMT had eerder aangegeven ingrijpende maatregelen in het onderwijs zoveel mogelijk te willen vermijden vanwege de schade die kinderen oplopen door bijvoorbeeld het tijdelijk sluiten van scholen.

Het kabinet zal "alle maatregelen nemen die nodig zijn om de zorg te ontlasten", benadrukte minster Hugo de Jonge. Dat betekent ook dat mensen zich schrap moeten zetten voor "een barre winter". „Als je het zo hard ziet oplopen, moet je de kentering forceren”, zegt De Jonge.

De Jonge kondigt de maatregelen vrijdagavond officieel aan, in een persconferentie met demissionair premier Mark Rutte.

Planbare zorg uitgesteld, Defensie ingeschakeld

Hugo de Jonge kondigde vrijdag de zogeheten 'fase 2d' af. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit en indien nodig en "medisch aanvaardbaar" worden ook kritieke planbare operaties langer uitgesteld dan eigenlijk de bedoeling is. Dit om handen vrij te spelen voor zorg voor Covid-patiënten en op de intensive cares. Ook wordt de hulp van Defensie ingeschakeld.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en het Landelijk Netwerk Acute Zorg hadden om de invoering van deze aanpak gevraagd. Dit is de laatste fase voor fase 3, die in de praktijk 'code zwart' betekent. Dan is er zelfs een tekort aan ic-bedden.

In de praktijk betekent dit, dat de "heup-, knie- en staaroperaties echt overal stoppen" om meer mensen aan de bedden te hebben waar acute zorg aan (corona)patiënten moet worden geleverd. "We hebben iedereen nodig om zorg te blijven leveren", zegt De Jonge. Deze nieuwe stap heeft "vergaande gevolgen", geeft de zorgminister toe.

Defensie gaat met 100 tot 120 mensen helpen in het militair hospitaal in het UMC Utrecht. Dat "biedt hulp en lucht", zegt De Jonge. "We benutten zo alles om kritieke planbare zorg door te laten gaan." Als je die ingrepen, bijvoorbeeld bepaalde chemokuren en het verwijderen van tumoren, langer dan zes weken uitstelt, "is het mogelijk dat je te laat bent".

Uit een brief die de bewindsman naar de Kamer heeft gestuurd, blijkt dat ook bij poliklinieken afspraken worden uitgesteld "als dit personeel oplevert dat ingezet kan worden" voor meer acute zorg. De ic-capaciteit gaat omhoog naar 1150 bedden "en vervolgens naar 1350 ic-bedden".

"Landelijk blijft het LCPS Covid-patiënten spreiden en er wordt maximaal ingezet op internationale samenwerking."

CBS turft opnieuw oversterfte: negenhonderd sterfgevallen meer dan verwacht. Het kaartje zie je ook hier.

Net binnen