Advocaat Marengo-verdachte: sprake van oneerlijk proces

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Advocaat Nico Meijering heeft de rechtbank dinsdag vergeefs gevraagd de behandeling van zijn cliënt Mohamed R. in het omvangrijke liquidatieproces Marengo voorlopig op te schorten. Hij heeft de afgelopen weken het dossier namelijk niet op een fatsoenlijke manier kunnen bespreken, omdat er geen gegevensdragers meer de EBI, de zwaar beveiligde gevangenis in Vught, naar binnen mogen.

"Het wordt de verdediging hierdoor onmogelijk gemaakt. Onaanvaardbaar", aldus Meijering. "De verdediging is gekneveld." Volgens hem is er op deze manier sprake van "een oneerlijk proces". Dinsdag heeft de rechtbank gereserveerd voor de bespreking van een liquidatiedossier waarin R. verdachte is. Een "sleuteldossier", betoogde Meijering. De advocaat van de hoofdverdachte in Marengo, Ridouan Taghi, sloot zich bij het verzoek van Meijering aan.

De rechtbank oordeelde na beraad dat de advocaten nog altijd voldoende mogelijkheden hebben om de verdediging naar behoren te voeren, waardoor het proces gewoon wordt voortgezet. Mogelijk dat de raadslieden door de beperkende maatregelen meer tijd nodig hebben voor hun voorbereiding. Daarvoor toonde de rechtbank begrip. De beperkingen zijn opgelegd door de directie van de EBI. De rechtbank heeft daar geen enkele bemoeienis mee gehad, benadrukte zij.

Geen actieve verdediging

Meijering ziet "geen rol ter zitting" voor zichzelf zolang de beperkingen gelden, liet hij na de beslissing van de rechtbank weten. Hij zal voorlopig geen actieve verdediging voeren voor R. en R. zal daarom nu geen vragen van de rechtbank beantwoorden.

Dat advocaten nu geen laptops en andere digitale middelen mee naar binnen mogen nemen, heeft te maken met de recente arrestatie van de advocaat van Taghi. Zijn 38-jarige neef en tevens advocaat Youssef T. werd 8 oktober opgepakt in de EBI in Vught, waar hij bij zijn neef op bezoek was. Volgens het Openbaar Ministerie is de advocaat maandenlang de boodschapper geweest tussen de gedetineerde Taghi en de buitenwereld.

Marengo draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Er zijn in totaal zeventien verdachten, onder wie Taghi en kroongetuige Nabil B. Het proces is onder hoogspanning komen te staan door de drie moorden in de directe omgeving van de kroongetuige: op zijn broer Reduan, advocaat Derk Wiersum en adviseur Peter R. de Vries. Een van B.’s huidige advocaten noemde Marengo recent "het meest verziekte en meest vergiftigde proces ooit".

Net binnen