Familie overleden Lars diepbedroefd door diefstal bijzondere asbak van graf: ’Breng hem alsjeblieft terug’

Graf waar de asbak is ontvreemd.

Graf waar de asbak is ontvreemd.© Foto Hielco Kuipers

Erna Straatsma
Hazerswoude-Dorp

De familie van de begin dit jaar overleden Lars (27) is diep bedroefd door de diefstal van een bijzonder voorwerp op zijn graf in Hazerswoude-Dorp.

Op zijn graf in Hazerswoude-Dorp stond een scheepsasbak waar grafbezoekers regelmatig hun peuk in uitdrukten. Een asbak die was verwerkt in een bloemstuk van vrienden en in januari een permanente plek kreeg naast het grafmonument op de algemene begraafplaats langs de N209. Veel nabestaanden die sindsdien naar het graf gingen, gebruikten de asbak. Een foto van Lars, met een sigaret in zijn hand, staat ook op het graf.

Tot twee weken geleden, toen het ding werd gestolen. ’Iemand heeft besloten dat hij of zij dit zomaar mee kan nemen’, schrijft een van de familieleden in een oproep in de Groene Hart Koerier, een lokaal huis-aan-huisblad. ’Ik smeek diegene hem terug te brengen. De asbak heeft geen waarde, maar heeft voor ons een enorme waarde, die niet in geld is uit te drukken.’ De oproep is ondertekend door de ouders, broer en zus van de overledene.

De man stapte in januari uit het leven. Zijn uitvaart bracht tientallen rouwenden op de been die hem langs de Europaweg en de N209 een eerbetoon brachten.

De familie heeft een nieuwe asbak gevonden op Marktplaats, maar wil de oude toch dolgraag terug. ’Dit is niet de asbak die Lars heeft gebruikt’, schrijft de familie, die hoopt dat de dief het oproepje leest: ’Lieve mensen, breng de asbak alsjeblieft terug. Ruil hem desnoods om als je zo graag een asbak wil hebben’. De asbak is gemaakt van koper en ’zwaar genoeg om niet bij de eerste windvlaag weg te waaien’.

Linten

Lars had een grote vriendenkring in Leiden, waar hij een baan in de horeca had. Zijn overlijden was een schok voor velen. ,,Hij laat ons met duizend vragen achter’’, zei een vriendin van hem op de dag van de begrafenis. Tientallen rouwenden volgden de rouwstoet vanaf de parkeerplaats bij Brasserie Leiden aan de Vlietweg. Ook langs de N209 namen enkele tientallen vrienden en kennissen met roze en blauwe linten afscheid. Vanwege alle coronarestricties was het niet mogelijk een uitvaart te organiseren voor een grote groep belangstellenden.

Zie je het leven niet meer zitten? Of maak je je zorgen over een ander? Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. Anoniem, gratis en 24/7

Net binnen