Ton Mooijman, bij bijna iedereen geliefd | Uitgelicht

Broer Roolvink

Ton Mooijman

Geboren: Zoeterwoude, 15 januari 1960

Overleden: Leiderdorp, 27 november 2021

Zijn vader had de oppas en mama was naar de kerk. Kleine Ton - een vrolijk ondernemend ventje dat ontsnapt was aan de aandacht van papa - stond ineens midden in de kerk, getooid met cowboyhoed en holsters. Iedereen lachen natuurlijk. Dit tafereeltje stond een beetje symbool voor de rest van zijn leven. Hij was overal het zonnetje, altijd positief, met ontwapenende humor. Stapte onbevangen op de mensen af en nam met een gesprekje hen gemakkelijk voor zich in.

Hij was de negende van tien kinderen in een warm Zoeterwouds gezin, hoewel zijn vader verongelukte toen hij nog op de basisschool zat. Na de LTS vond hij werk bij de Leidse Fa. van der Klauw. Later bij de PTT, waar hij ook verschillende vervolgopleidingen deed, om in 1987 een voorlopige bestemming te vinden bij Automatic Holland, wat door fusies steeds andere namen kreeg. Hij klom er op tot accountmanager. Na in 2018 nog een jaar bij Miko Coffee, gooide Mooijman radicaal het roer om en werd – na het behalen van de benodigde diploma’s – buschauffeur.

De altijd zeer actieve Mooijman dreef tegelijk in zijn jonge jaren met zijn vrienden een mobiele disco, de drive-in show American Sound. De 16-jarige Karin uit Amsterdam zag hem optreden op een camping in Voorthuizen en werd de liefde van zijn leven. Zij kregen drie kinderen en waren zevenendertig jaar getrouwd.

Mooijman was ook goed in veel sporten, waar hij volledig voor ging. Hij was voetbalscheidsrechter, deed de bar bij ZTC en SJZ, was actief bij de ijsclub, verzorgde het geluid bij de Groene Hard- en Wandelloop, was betrokken bij de dorpsfeesten, was Sinterklaas, deed aan toneel. Kortom, waar de mensen waren, daar was hij.

Tegelijk – waar haalde hij de tijd vandaan – was Ton Mooijman een uitgesproken gezins- en familiemens. Zijn kinderen schreven mij: ’Hij was onze vader, maar ook onze beste vriend. We konden onwijs met hem lachen.’ Het gezin had van 1988 tot 2002 een stacaravan op De Jachthoorn in Voorthuizen, waar het tussen Karin en Ton allemaal was begonnen. En het laat zich raden dat iedereen op de camping Ton Mooijman kende. Toen de kinderen groter waren, maakte de stacaravan plaats voor een toercaravan en was Spanje vaak hun vakantiebestemming.

In het afgelopen najaar ging het niet lekker met hem. Terwijl het glas voor hem altijd halfvol was geweest, ervoer hij het ineens als halfleeg. Op 3 oktober is hij nog naar zijn werk gegaan. Op 9 november kreeg hij een fatale uitslag. Hij heeft niet eens meer een biertje met zijn vrienden kunnen drinken. Het is zo vreemd stil geworden op het sportveld, bij het dorpsfeest en op de campings.

Zoeterwoude mist dat vrolijke cowboyjongetje van vroeger. En dan die pijnlijke leegte in het leven van Karin en de kinderen. Maar wat zijn ze trots op hem die bij velen zo geliefd was. En terecht.

uitgelicht

In deze wekelijkse rubriek beschrijft Broer Roolvink het leven van onlangs overleden bekende en minder bekende mensen uit deze regio.

Hebt u een tip of wilt u reageren? Mail dan naar b.roolvink@gmail.com.