Medewerkers van Heineken in Zoeterwoude staken vrijdag en leggen volgende week opnieuw het werk neer, dan voor 72 uur

Stakend personeel bij de fabriek van Heineken in Zoeterwoude-Rijndijk, eerder deze week.

Stakend personeel bij de fabriek van Heineken in Zoeterwoude-Rijndijk, eerder deze week.© Taco van der Eb

Rutger de Quay
Zoeterwoude-Rijndijk

Medewerkers van de Heinekenfabriek in Zoeterwoude-Rijndijk, maar ook elders in het land, leggen opnieuw het werk neer. Vrijdag is er een 24-uursstaking, na het weekend volgt er een staking van 72 uur, tenzij de biergigant ingaat op de eisen van de stakende werknemers.

Niels Suijker, bestuurder van FNV Voedingsindustrie: „Wij doen dit niet voor ons plezier. Staken is geen doel op zich, maar de werknemers voelen zich helaas gedwongen. Heineken wil maar niet inzien dat het echt met iets beters moet komen voor de nieuwe cao.”

’Te weinig waardering’

Afgelopen week was er een korte werkonderbreking van één uur bij de fabriek in Zoeterwoude-Rijndijk. Verschillende werknemers zeiden toen tegen deze krant dat ze het niet eens waren met de aangekondigde loonsverhoging van Heineken, die volgens hen niet in lijn is met de inflatie. Daarnaast zou er ’te weinig waardering’ zijn voor de werknemers. Namens de werknemers eist de FNV, onder andere, een beter vroegpensioenregeling, hogere reiskostenvergoeding en gelijkwaardige loonsverhoging voor álle medewerkers.

Lees ook: Werknemers van de Heineken-fabriek leggen het werk neer: ’Het gaat niet om geld, het gaat om waardering’

Eerste staking in 25 jaar

De 24-uursstaking van vrijdag is de eerste staking bij Heineken in 25 jaar, meldt de vakbond. „Het concern reageert verbolgen op de acties en zegt dat de vakbond niet verder wil praten en de staking vooral heeft georganiseerd om zieltjes te winnen”, aldus FNV. „Heineken biedt niet meer dan 1,5 procent dit jaar en 2 procent volgend jaar. Te weinig om de snel groeiende inflatie bij te houden. De koopkracht van mensen zal daardoor achteruitgaan.”

’We kunnen niet leveren’

Tegenover dagblad Trouw zei Maarten Koudenberg, algemeen directeur van Heineken Nederland Supply, dat hij zich „kapot schaamt” voor de staking. Mocht de horeca dit weekend haar deuren weer openen, dan vrezen Koudenberg en Heineken dat hij „niet kan leveren” als gevolg van de staking. Volgens Koudenberg zou er niet in gegaan kunnen worden op de eisen van de werknemers en de vakbond, omdat de coronacrisis het bierbedrijf „heel veel pijn” heeft gedaan. „De sluiting van horeca raakt ook ons hard: zelfs als de supermarkt iets meer verkoopt, compenseert dat bij lange na niet het verlies aan omzet bij horeca en festivals.”

Onzin, zeggen de werknemers. Eén werknemer zei eerder deze week tegen deze krant: „Wij hebben keihard gewerkt in de coronatijd, het gaat niet om dat ene procentje meer loon, het gaat om waardering”.

Net binnen