Leuk die plaatjes van Ernst Kuipers, maar in het land muiten de burgemeesters | opinie

GerBen van ’t Hek

Hoe ziet nieuw elan eruit? Vooralsnog niet veel anders dan de oude variant bleek vrijdagavond. Of het moet de constatering zijn dat de nieuwe regering PowerPoint heeft ontdekt. Zeker, de plaatjes van Ernst Kuipers waren verhelderend bij de persconferentie, maar de stroeve start van zijn bewind wordt er niet door verbloemd.

Gebarentolk Irma Sluis was dit keer naar hoekje van het beeld gedirigeerd. ‘Picture in picture’ zei de communicatieafdeling hip. Alles om ruimte maken voor de ‘visuals’ van Kuipers. Verder was het ‘business as usual’. De maatregelen - versoepelingen dit keer - werden conform het stijlboek van de afgelopen twee jaar, ook ditmaal ruim voor het landelijk televisiespreekuur gelekt naar de pers.

Vooraf de temperatuur van het water alvast peilen, niet onverstandig vanuit het oogpunt van crisismanagement. En ook handig voor de betrokken branches om zich te kunnen voorbereiden. De kapper kon mooi de agenda volpennen en de sportschool de gewichten oppoetsen.

Ondanks het vooraf temperaturen kan Kuipers onmogelijk hebben uitgekeken naar zijn vuurdoop als ‘coronaminister’. Dat de erfenis van De Jonge geen gespreid bedje is, wist hij wel. Maar Kuipers zal zijn verrast door wat het in de praktijk echt inhoudt om van ’graag geziene tafelgast’ in talkshows over te stappen naar het pluche van het ministerie. Amper een week aan de slag en direct onder vuur. Er zijn mensen voor minder afgehaakt in de proeftijd van een nieuwe baan.

Dat de horeca en de cultuursector hoopten op meer versoepelingen en zich stevig roeren, is begrijpelijk. Beide staan bovenaan als er ‘iets’ dicht moet, maar onderaan de pikorde wanneer er versoepelingen worden ingevoerd. Maar dat tal van burgemeesters bij voorbaat al aankondigden een eigen koers te gaan varen, is een doelbewuste spaak tussen de wielen van Kuipers en Rutte IV. Muiterij met een ontwrichtend gevaarlijk signaal: laat de overheid maar links liggen.

Terwijl het verdedigbaar is om vanuit een stevige lockdown - en met elkaar conflicterende statistieken - een tussenstap te zetten naar ’alles open’. Tussen hollen en stilstaan, zitten nog wandelen en joggen. Tussen zwart en wit oneindig veel tinten grijs. Alleen willen veel mensen die verstandige boodschap niet horen.

Dat verandert Kuipers helaas niet, hoe mooi ook zijn PowerPointplaatjes.

Lees ook: Persconferentie met versoepelingen voor winkels, onderwijs en sport. Horeca en cultuursector blijven dicht

Net binnen