’Meteorietinslag’ in Geerpolder Zoeterwoude doet een beetje stof opwaaien

’Theo Riet’ en André van Leeuwen met de ’meteoriet’.

’Theo Riet’ en André van Leeuwen met de ’meteoriet’.© Foto Het Dappere Dorp

Gertjan van Geen
Zoeterwoude

Het ’nieuws’ over een meteorietinslag in de Zoeterwoudse Geerpolder dit weekend mocht dan overduidelijk nep zijn, het zette sommige mensen en nieuwsprogramma’s in eerste instantie toch op het verkeerde been.

Zaterdag verscheen een filmpje op YouTube waarin melding werd gemaakt van een meteorietinslag achter het huis van Zoeterwoudenaar André van Leeuwen. Net nu de film ’Don’t Look Up’ een enorme hit is op Netflix.

In die film is het einde der tijden nabij door een gigantische meteoriet die de aarde nadert en wordt de aarde ook daadwerkelijk verwoest met een uitstervende mensheid als gevolg. Op YouTube vertelt een verslaggever van de regionale omroep Sleutelstad op serieuze toon dat deze meteoriet weliswaar niet van die omvang was, maar dat het toch een heel bijzondere gebeurtenis is.

Er wordt zelfs een expert bijgehaald, luisterend naar de naam ’Theo Riet’, die met een Leids accent vaststelt dat dit de zevende keer is in de geschiedenis dat er in Nederland een meteoriet is ingeslagen.

Opwarmertje

Het filmpje, dat inmiddels meer dan 2000 keer is bekeken, dient als opwarmertje voor een nieuwe puzzeltocht van ’Het Dappere Dorp’. Dat is een Zoeterwouds collectief, dat vorig jaar in de coronacrisis zijn eerste zoektocht organiseerde om mensen in de lockdown van de bank te krijgen. Toen ging het om een zoektocht naar geesten in Zoeterwoude, onder leiding van expert ’Coos Basters’, een verwijzing naar de film Ghostbusters.

Toen was de aanleiding de sloop van de Christus Dienaar kerk aan de Van Swietenstraat. Sinds de klok daar bleef stilstaan, liepen in alle huishoudens de klokken achteruit. Binnenkort kan iedereen in Zoeterwoude weer de straat op om gezamenlijk een nieuw mysterie op te lossen. Ditmaal met de meteorietinslag in de Geerpolder als uitgangspunt.