VVD Hillegom zet blindengeleidehond Scott op kandidatenlijst: ’Een ludieke actie’

Scott zal niet verkiesbaar zijn. Fractievoorzitter Pijnacker: ’Je kan natuurlijk geen dier op het stembiljet zetten. Dat zou ook lastig worden met woordvoering.’

Scott zal niet verkiesbaar zijn. Fractievoorzitter Pijnacker: ’Je kan natuurlijk geen dier op het stembiljet zetten. Dat zou ook lastig worden met woordvoering.’© VVD Hillegom

Nina Eshuis
Hillegom

De VVD in Hillegom heeft een opvallende kandidaat op de lijst staan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Blindengeleidehond en ’trouwe speurneus’ Scott staat op nummer 13, een plek achter oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.

Scott is de geleidehond van huidig burgerraadslid Jan Bommel, die een visuele beperking heeft. Bommel staat op nummer 3 van de kandidatenlijst. „Bij het fractieoverleg, de raad en het maken van de campagnefoto’s, Scott is er altijd bij”, zegt fractievoorzitter en lijsttrekker Louise Pijnacker. Het was tijdens het maken van de foto’s dat het campagneteam op het idee kwam om Scott een plekje te geven op de kandidatenlijst voor de aanstaande gemeenteverkiezingen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Blindengeleidehond Scott

Blindengeleidehond Scott© VVD Hillegom

Ludieke actie

Inwoners van Hillegom zullen in maart hun stem niet kunnen uitbrengen op de hond. „Het is een ludieke actie”, zegt Pijnacker. „Je kan natuurlijk geen dier op het stembiljet zetten. Dat zou ook lastig worden met woordvoering, mocht hij met voorkeursstemmen gekozen worden.” De actie heeft de partij geen windeieren gelegd. Pijnacker heeft van verschillende kanten vragen gekregen over hun mascotte, onder meer NPO Radio 1 besteedde er aandacht aan.

Scott sneeuwt de ’echte’ lijstduwer van de partij, voormalig staatssecretaris en inwoner van Hillegom Fred Teeven, een beetje onder. Maar Teeven kan er volgens Pijnacker de humor ook wel van inzien. Het is de eerste keer dat Teeven op de lijst van de lokale VVD verschijnt. „Hij is eerder bij onze fractie aangeschoven om mee te denken. Naar de verkiezingen toe hebben we hem gevraagd als lijstduwer.”

Steun

Of Teeven het ook zou overwegen om raadslid te worden in Hillegom, mocht hij genoeg voorkeursstemmen krijgen, weet de huidig fractievoorzitter niet. „Dat hebben we niet besproken. Hij ziet het meer als steun naar ons.”