Voortijdig einde NK sprint voor Nuis na blessure op 500 meter

© ANP - Vincent Jannink

ANP
Heerenveen

Schaatser Kjeld Nuis heeft zijn eerste rit op de 500 meter op de NK sprint gestaakt. De 32-jarige sprinter van Reggeborgh stopte zijn race na de eerste bocht en ging de inrijbaan in. Hij liep bij de start een blessure op.

„Ik ben wel geschrokken”, zei Nuis bij de NOS. „Mijn ijzer hapte in het ijs en ik voelde het meteen aan de binnenkant van mijn rechterbeen. Toen ik daarna vol de bocht inging en twee keer met mijn rechterbeen over links ging, voelde ik dat mijn been zeer deed.”

Nuis meldde zich meteen af voor de rest van het sprinttoernooi. „Nu voel ik niks, maar als ik rechts optil doet het zeer”, zei hij. „Ik ga nu uitfietsen en dan gaan we het zien. Dit is niet fijn.”

De sprinter hoopte op de NK nog wat wedstrijdprikkels op te doen in aanloop naar de Olympische Spelen. Daar verdedigt hij op 8 februari zijn olympische titel, die hij veroverde op de 1500 meter van de Spelen van 2018. De titel op de 1000 meter kan Nuis niet verdedigen in Beijing. Bij het olympische kwalificatietoernooi werd hij vierde en greep hij naast een startbewijs.

Nuis is door het niet uitrijden van de 500 meter kansloos voor een tweede nationale sprinttitel. Hij werd eerder Nederlands sprintkampioen in 2019. Ook maakt hij geen kans meer op het derde ticket voor de WK sprint. Daarvoor zijn Kai Verbij en Thomas Krol al gekwalificeerd.

Update 17.42 uur:

Liesblessure van schaatser Nuis valt mee

Schaatser Kjeld Nuis denkt niet dat hij schade heeft opgelopen met zijn rit op de 500 meter, waarin hij de wedstrijd stopte vanwege een liesblessure. „Het is misschien verrekt, maar gescheurd is het zeker niet”, zei de tweevoudig olympisch kampioen van Reggeborgh.

„Het gaat oké hoor”, zei Nuis een uur na afloop van de 500 meter waarin hij na de eerste bocht zijn race staakte. „Sommige dingen kan ik wel, sommige niet. Nu doet het alleen pijn als je met een duim op mijn been drukt. Het is een beurse plek. Die spier heeft een optater gehad.”

Dat hij uit voorzorg het NK sprint maar niet had moeten rijden, daar wilde Nuis niet van weten. „Als ik op maandag hier een trainingswedstrijd rijd wat de rest doet, had dit ook kunnen gebeuren. En in Beijing doe je ook een trainingswedstrijd een paar dagen vantevoren. Dan moet je na het olympische kwalificatietoernooi in een doos met watten gaan liggen.”

Nuis baalde wel dat zijn NK sprint erop zat. „Ik kwam hier om te winnen. Dat vind ik heel erg jammer. Ik voelde me goed en wilde me graag laten zien. Eerst even uitrusten en hopelijk overmorgen weer aan de bak. ”

Nuis schrok vooral toen hij zijn been voelde trekken. „Ik dacht eerst aan het toernooi”, zei hij. Zijn coach Gerard van Velde wees echter al snel op het grotere belang van de Olympische Spelen, waar Nuis op 8 februari zijn olympische titel op de 1500 meter verdedigt.

Net binnen